Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

30-05-2018

Guldager Highland Cattle News Maj 2018

Så er der igen nyt at berette fra Guldager Highland Cattle:

Der er sket rigtig meget siden sidst.

Det store kalveboom er ved at være overstået og kælvingerne (fødsler) er gået godt. De lette kælvinger er netop et  af kendetegnede ved Skotsk højlandskvæg. I år skal kalvene hedde navne der begynder med "O". Det giver lidt udfordringer, da selv ikke Navnebogen "Hvad skal barnet hedde" faktisk ikke har ret mange navne der begynder med "O". Vi har været hele vejen rundt (Olivia, Oda, Otelia, Odile, Olga osv.), da der allerede er kommet over 60 kalve.  

Sommeren er over os, og det er jo dejligt. Men hvis man kommer fra det forblæste og vejrbidte skotske højland, så er det lige til den gode side. Dyrene bruger alle kneb for at køle sig ned, hvilket indebærer at dyrene gemmer sig under træerne for at få skygge samt de hopper i vandet, som man kan se på vedhæftede billede, som er taget i Marbæk ved de store søer.

Vi er også begyndt, at flytte lidt rundt med dyrene, da flere arealer er græsset i bund. Det foregår normalt med en kreaturvogn, men på Susåvænget gør vi det på en anden måde. På Susåvænget har vi 21 køer gående med kalve og det er vanskeligt at flytte køer med små kalve fordi:

1) Man skal passe på, at kalvene ikke kommer til skade under transporten.
2) Får man nu kalven med i første læs sammen med den rigtige mor.
3) Kalvene kan klemme sig ud, når dyrene er indfanget med fanggitre.

Hvad gør man så..... Man driver hele flokken af sted på en gang (se vedhæftede billede). Det sjove er at køerne husker turen fra sidste år og forrige år, hvilket gør turen ret nem. Det kræver lidt reb og lidt frivillig hjælp, men det virker faktisk forbløffende godt og går hurtigt.

Vi har fået leveret 12 stude fra Sjælland. Disse stude er kommet til Forland ved Farup (se vedhæftede billede). Der er højt til himlen, det ligger helt ud til vandet og der er rigeligt med græs. Men arealet kan være lumsk. Der kan komme en storm, som oversvømmer det hele, hvilket gør, at vi skal være klar til at rykke ud, hvis vejrudsigten forudsiger storm fra vest. Men den skulle være ret sikker indtil 1. august, hvor vi flytter dem inden.

Vi har også lukket dyr ud på et nyt areal ved Bjerreskov ved Ribe (se vedhæftede billede). Et fantastisk areal inde i landet med masser af godt græs og små vandløb. Dyrene ved Bjerreskov er så rolige og nysgerrige. Lige som skotter skal være.

Men selv rolige dyr kan slippe ud af deres indhegning. Det skete for eksempel i Varde Ådal d. 16/5 kl. 06.00 om morgenen.  Vi rykkede ud med det samme. Dyrene var løbet over Nordre Boulevard i morgentrafikken, hvilket ikke er specielt hensigtsmæssigt mildt sagt. Dyrene løb ind i en anden mands fenne (fenne = indhegnet mark), og videre ind til hans dexterkvæg med små kalve. Det er selvfølgelig ikke så fedt for ejeren af disse kvæg. Senere får vi info om, at dyrene var løbet ud af deres indhegning, fordi jægere med hunde var på bukkejagt samme morgen. Det er dog ikke jægerne, som adviserer os, om at dyrene er sluppet ud. Vi fik fanget alle dyrene igen (med hjælp fra dyrlæge og nogle bedøvende pile), uden at dexter kvæget og små kalve led overlast. Har vedhæftet billede af dyrene efter indfangning. Dette var en stor lettelse for os (og også for ejeren af de små dexter kalve).

Så sent som i går fik vi en melding om, at 2 hunde havde jaget rundt med en flok af vores kvæg i lang tid. Det kan altså gå helt, da det kan jage alle dyrene ud, hvilket kan betyde, at vi ikke kan indfange dem igen, og vi kan blive tvunget til skyde dem. Undslupne kreaturer kan også være til stor fare for trafikken. Vil gerne opfordre til, at man holder sine hunde i snor.

Søndag d. 27/5 var der Marbækdag i Marbæk. Dagen er ret velbesøgt, og der er en masse aktiviteter. Vi var også derude (se vedhæftede billede), og havde en lille konkurrence kørende, hvor man skulle gætte længden på studen Jonas´s horn fra spids til spids. Der kom rigtig mange kvalificerede bud, men der var faktisk kun et rigtigt bud. Længden fra spids til spids var 131 cm, hvilket Lilly Jensen (Tillykke 😊) gættede. Lilly har dermed vundet en kasse med 10 kg kød af skotsk højland.

Vi har kød udlevering d. 6/6, og der er nærmest udsolgt. Vi har dog stadig lidt fars og frankfurter til grillen. Vi slagter igen d. 11/6 og kødet er færdigmodnet og klar til udlevering tirsdag d. 26/6. Kød kan bestilles via hjemmesiden: www.guldagerhighlandcattle.dk.  

Vi ses derude..... i naturen.

Mvh
Peder Bondemand

Alle nyhedsbreve










































































Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Oktober 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse