Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

10-10-2023

Guldager Highland Cattle News - Oktober 2023

Der sker som sædvanligt så meget, og der er så meget at berette. 

BUTIKKENS ÅBNINGSTIDER OG LEVERINGSTURE: 

Butikken har åbent hver torsdag 14.00-18.00 på Tarp Byvej 6F.   

Vi kommer til Østjylland næste gang lørdag d. 21/10, og lørdag d. 4/11. 

Vi kommer til Sjælland næste gang søndag d. 22/10, og søndag d. 5/11.

Vi pakker ordren i den sekvens, som de kommer ind. Dvs. hvis man bestiller i god tid, jo bedre er ens chancer for, at vi kan levere det hele.

FREDNING I MARBÆK:

Vinterfodring af vores dyr er trukket ud af fredningsforslaget fra Danmarks Naturfredningsforenings (DN). Nu skal der laves en plejeplan af plejemyndigheden, som er Esbjerg kommune. Dvs. det bliver forvaltningen i Esbjerg kommune som kommer til at diktere, hvad vi må og ikke må. Samme forvaltning som dikterer, vi f.eks. ej må vinterfodre i Den hemmelige skov, og som helst vil have kvier gående ved Myrthuegaard, da de tager færre skridt i gennemsnit om dagen end stude, hvorved risikoen for at de tramper i en fuglerede er mindre.

Det var tørke, så kom der regn, og lige pludselig skinnede solen:

Bjergningen af vinterfoder har været meget vanskelig i år. Først var det for tørt, så regnede det hele tiden, men lige pludselig fik en længere periode med tørvejr, hvilket gav os den sidste chance for at bjerge hø. Så fik vi pludselig meget travlt. Vores traktor kørte nærmest i døgndrift. På en uge havde Thomas f.eks. kørt 123 timer, hvilket er 17-18 timer i snit om dagen. Men det lykkedes, og vi fik bjerget alt vores hø. Så nu skal vi komme igennem den kommende vinter. Det er dog ikke alle, som har været så heldige, hvilket gør, at der bliver mangel på hø til den kommende vinter.

Grill arrangementer:

Guldager Highland Cattle har deltaget i en del arrangementer på det seneste. 3 arrangementer ved Warwik bryggeriet, 1 arrangement ved Varde Å, 1 x Høstmarked ved Givskud Zoo, og så Fødevarefestival ved Esbjerg Park.  

Dennis, ny mand hos Guldager Highland Cattle

Vi er utrolig stolte af, at sådan en kapacitet som Dennis Winther starter hos os d. 1/11. Dennis er fødevare ”nørd” og faktisk også nykåret verdensmester i grill. Med Dennis ombord, vil der ske en masse nye ting hos Guldager Highland Cattle. Åbningstiderne og antallet af specialiteter vil også blive udvidet. Tag rigtig godt imod Dennis :-).

Michael har desværre sagt op. Vi ønsker Michael alt mulig held og lykke med hans nye udfordringer, og takker ham for hans tid hos os.

Boykot Mobilepay:

Mobilepay har varslet en voldsom prisstigning. Før kostede det 75 øre pr. transaktion og 49 kr i månedligt abonnement. Det synes, vi faktisk var ret dyrt.

Nu bliver abonnementet gratis (wuhu), men vi skal betale 0,49 % (andre skal betale op til 0,99 %) af transaktionsbeløbet. Dvs. hvis en kunde køber for 4000 kr, så skal Guldager Highland Cattle aflevere de 20 kr til Mobilpay. Denne prisændring gør at vores omkostninger til mobilepay stiger med en faktor 6 eller 7.

Vil gerne opfordre til følgende:

Når I handler, eller går til frisøren/tandlægen osv., så brug ikke Mobilepay.

Hos Guldager Highland Cattle finder vi hurtigst muligt en anden betalingsløsning.

Ulv:

Ulvebestanden vokser. I dag er der ca. 30 voksne ulve + 15-20 hvalpe. Man er begyndt at regne på, hvor mange ulve er der plads til i Danmark. Eksperterne siger mellem 70-200 stk. Pt. vokser bestanden med ca. 36 % om året. Når ulvene bliver flere, begynder de at jage som et kobbel. Senest gik det ud over en stakkels landmand fra Bredebro, som havde kreaturer gående ved Blåvand. 3 kreaturer var slået ihjel, og 6 kreaturer måtte efterfølgende aflives pga. skader fra angrebet. Vores holdning hos Guldager Highland Cattle er klar. Vi ønsker ikkeulven i Danmark. Ved godt, at det er ikke det, som mange mennesker (en stor del af disse har måske ikke den store relation til landbruget) gerne vil høre. Men der kommer blot flere angreb på husdyr (og måske børn), hvilket gør at dyreholdere i bestemte områder smider håndklædet i ringen. Så vil nogen måske sige, jamen I kan jo bare sætte ulvehegn op. Hvad er problemet. Problemet er, at ulvehegn ikke er nogen garant for, at der ikke kommer ulveangreb på ens dyr. Det andet er, at mange naturområder, er det arealet så kuperet og græsset gror højt, at man ville skulle ud hver uge med buskrydder for at holde strøm på sit "ulvehegn".

"Fangeudveksling" ved Varde Å:

Ved Varde Golfklub, har vi 14 kvier gående + en tyr. Dyrene går på den sydlige side af åen. På den anden side af åen går der en stor flok sortbrogede kvier. I løbet af sommeren besluttede en af vores kvier, at svømme over åen, plus at en af de sortbrogede kvier, ville ej lade denne heltedåd stå alene, og svømmede derfor den anden vej. Dvs. vi havde en ekstra kvie og manglende en af vores egne.

Ejeren af den sortbrogede kvier, fangede vores, og vi fangede hans kvie. Der er efterfølgende lavet en fangeudveksling oppe i Ølgod, og kvien er tilbage hos os blandt sine veninder.

PS: Heldigvis var det ikke tyren, som svømmede over åen, og bedækkede 50 kvier. Puha. Men det bliver lidt spændende og der kommer en sjov lille langhåret kalv fra den sortbrogede kvie.

Anders Juleand:

Anders har igen produceret nogle af sine økologiske juleænder i begrænset antal. I år er det af racen Mulard. De koster 170 kr/kg (samme pris som sidste år), og Guldager Highland Cattle er ikke et fordyrende mellemled. Alt går til Anders. Anders har også økologiske gæs i år. De vejer mellem 5-7 kg og koster 175 kr/stk.

PFAS:

Der er blevet taget prøver af nogle af militærets arealer, hvor vi afgræsser. Indikatorværdien på en af prøverne var lige akkurat over grænseværdien. Derfor er dette areal ikke blevet afgræsset af vores dyr i år.    

Klimafgift til landbruget:

Det undrer os til stadighed at vi forsøger at regne på,

hvordan vi skal kunne brødføde verdens voksende befolkning

istedet for at planlægge, hvordan vi undgår at blive flere.

Vi ved, hvordan Elefanten ser ud,

vi er i det samme rum,

og lyset er tændt . . .

En klimaafgift er ligesom at tage en hovedpine pille, i stedet for løse det som giver anledning til hovedpinen. Landbruget har blot opfyldt et behov, der er der pga. en stor befolkning. En klimaafgift vil blot tvinge landmænd til at lukke og slukke, og derved flyttes produktionen af fødevarer blot til udlandet.   

 

Vi ses derude i naturen eller i butikken.

 

Hilsen

Dennis, Arne, Thomas & Peder

Guldager Highland Cattle

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse