Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

29-04-2018

Guldager Highland Cattle News April 2018

Så er der igen nyt at berette fra Guldager Highland Cattle:

Der er sket rigtig meget siden sidst. For det første "vælter" det ud med kalve. På en dag kom der faktisk 8 kalve, og det er ny rekord. Den tidligere rekord på 5 kalve er blevet slået eftertrykkeligt. Og ellers kommer der gerne 2-4 kalve hver dag lige nu. Så det går stærkt. Heldigvis er alle fødslerne forløbet helt gnidningsfrit (dvs. mor og barn har det godt), hvilket også er et af kendetegnene ved skotsk højlandskvæg (de har lette kælvinger). Har vedlagt et billede af en sort tyrekalv, som kom ude i Kvaglund. Vi har døbt ham Odin af Guldager.

Vi har også fået et par enkelte små arealer siden sidst (lidt ved Varde Ådal, Alslev Å dal og lidt ekstra i Myrthue), men løbet er kørt for i år. Kortene er givet ud og spillet kan begynde. Vi må afvente næste års udbudsrunder, hvis vi da ønsker at byde på mere.

Sidste års tyre er blevet studet, hvilket man gør for at sikre, at kødet ikke bliver sejt og trevlet. I praksis foregår det ved, at man lægger tyrene ned med bedøvelse. Derefter binder man bagbenene op, mens de ligger på siden, for at undgå, at dyret sparker. Dyrlægen lægger derefter en snit i pungen og trækker "stenene" ud af pungen, hvorefter de klippes af. Afslutningsvis får studen lidt opvågningsmiddel og smertestillende. Det lyder lidt makabert, men dyrene er faktisk ret hurtigt på benene igen.

Vi er i fuld gang med at flytte dyr ud på arealerne, da sidste uges varme, har sat gang i græsset. Vi har bl.a. kørt flere læs til Draved mose ved Løgumkloster. Et fantastisk areal på ca. 60 hektar, hvor dyrene rigtig kommer til deres ret. Derudover er der kørt nogle læs til Ribe ved 2 nye arealer ved Bjerreskov. I Varde Ådal er der også blevet kørt dyr ud. På Grønningen i Blåvand går der nu også skotsk højlandskvæg og laver naturpleje. Vi starter hegning af nyt stort areal ved Nymindegab i næste uge, og dyrene dertil  står allerede klar og tripper. Lige nu gælder det om at få alle dyrene ud at arbejde, så det går der en del tid i vores weekender og hverdage med.

Onsdag d. 19/4 ringede telefonen kl. 04.12. Det var Esbjerg Politi, som lige ville høre, hvad jeg lavede. Jeg svarede lidt søvndrukkent: "Jamen..... jeg var faktisk lige ved at sove lidt", hvorefter jeg fik at vide, at 5 kreaturer med store horn rendte rundt i et villa kvarter i Kvaglund, og om det ikke var mine? Der gik ikke mange minutter før både Thomas og jeg var på vej. Med stor hjælp fra politi,et fik vi gennet kreaturerne op i vores kreatur vogn, hvorefter næste alarm gik ind. 6 kreaturer løb rundt ved UC Syd. Igen var politiet til stor hjælp, og de fik dem fikseret på en lille sidevej i et villa kvarter i Kvaglund. Vi fik også disse fanget og gennet op på vores vogn og hjem det gik. Det vidste sig, at nogle knægte havde sat ild til en bil i Kvaglund, hvorefter brandvæsenet havde rykket ud. Ild og blå blink havde skræmt kvæget ud af deres fenne. Men heldigvis endte alt godt og ingen kom til skade.

I går lørdag fik vi 21 dyr leveret fra Odder. Det var 19 kalve + 2 store tyre. Vi kørte de to tyre ud med det samme. Det var nogle ordentlige basser (se vedlagte billeder), og vi havde den dybeste respekt for dem til at begynde med. Men de havde det dejligste sind, og elskede at blive striglet, og vi havde svært ved at overbevise dem om, at de gerne måtte forlade vognen. Vi kunne simpelthen ikke skubbe dem ud. Den ene var sort som natten (se billede, hvor Thomas forsøger at få den ud), og var søn til den, som var dun farvet (se billede). Men ud kom de til sidst....

På bi fronten går det ikke så godt. Vinteren har været hård ved vores stader. Vi har mistet ca. halvdelen af vores stader. Hvad det skyldes, kan man kun gisne om og ikke sige med sikkerhed. Men mon ikke brugen af sprøjtegifte til bejdsning af rasp har en lille aktie i dette. Til juni vil vi forsøge at lave en masse aflæggere, så vi kan komme tilbage på fuld styrke.

Vi slagter igen d. 22/5, hvorefter kødet er færdigmodnet og klar til udlevering onsdag d. 6/6. Vi vil have kasser, fars, frankfurter, spegepølser og honning. Så hvis man skal have depoterne fyldt op og frankfurter og steaks til grillen, så er det nu, der kan bestilles.  

Vi ses derude..... i naturen.

Mvh
Peder Bondemand

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse