Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

01-05-2024

Guldager Highland Cattle News - April 2024

Der sker som sædvanligt så meget, og der er så meget at berette. 

Åbningstider i butikken: 

Butikken har fremadrettet åbent torsdag 10.00-17.00 og fredag 10.00-16.00 på Tarp Byvej 6F.

Men pga. Kr. Himmelfartsdag, så vil butikken kun have åbent fredag d. 10/5 i uge 19 fra 10.00-16.00..

Leveringsture i april:

Vi kommer til Østjylland næste gang lørdag d. 4/5, og lørdag d. 18/5. 

Vi kommer til Sjælland næste gang søndag d. 5/5, og søndag d. 19/5.

Vi pakker ordren i den sekvens, som de kommer ind. Dvs. hvis man bestiller i god tid, jo bedre er ens chancer for, at vi kan levere det hele.

Alting har en ende:

Esbjerg kommune har opsagt alle forpagtningsaftaler af Esbjerg Kommunes jorde. Det betyder, at alle forpagtningsaftaler i Esbjerg kommune skal genudbydes i offentligt udbud indenfor en 5. årig periode. Man tager det ligesom i 5 step, og starter i den nordlige ende af kommunen. I den nordlige ende ligger hele Marbæk området. Vi har forpagtet dette område i knap 20 år, og højlandskvæget i området er efterhånden blevet en kæmpe attraktion fuldt på højde med de 4 hvide mænd, Musikhuset osv. Men dette er højst sandsynligt slut ved årsskiftet. Vi byder på arealet, men forventer ikke at vinde udbuddet. Det er en meget trist nyhed for Guldager Highland Cattle. Marbæk området er ligesom vores hjerte. Det er der de fleste af vores køer går. Det er her de fleste af vores kalve er blevet født de sidste 20 år. Av for den. I forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings forslag om fredning af Marbækområdet og ingen tilskudsfodring af dyrene i vinterhalvåret, fik vi takket være jer, mobiliseret en del modstand. Men hvis vi er væk fra området, er den knast jo fjernet.

Kødkvæg til naturpleje er efterhånden en mangelvare i DK.

D. 1/7 træder et nyt direktiv fra EU i kraft. Den siger, at man ikke længere må have malkekvægsracer gående på arealer, hvor der ikke er mulighed for skygge. Det giver f.eks. Naturstyrelsen en del udfordringer med at få afgræsset arealer, da der kun er ca. 80.000 kødkvæg tilbage i DK. Der har i dette forår været udbud fra Naturstyrelsens side af arealer i Tønder marsken, Tipperne og Skallingen, hvor der tidligere har gået malkekvæg. Nu kan det kun afgræsses med kødkvæg (og heste). Det betyder, at der sket komplet vending (man kunne fristes til at sige en kovending) af markedet. Nu er det købers marked. Der er pludselig mangel på kvæg, og hvor man tidligere som dyreholder betalte penge for at have dyr gående på f.eks. Skallingen, så får man nu faktisk en fornuftig betaling pr. dyr.

Ko nummer 106 er fjernet fra Marbækgaard

Ko nummer 106 havde knækket koden med at trippe over kvæg-ristene ved Marbækgård. Det betød, den kunne findes nede ved stranden, ved sommerhusene, ved børnehaven og Marbækgård. Det gav en del telefonopkald for velmenende borgere, som lige ville orientere os om, at vi havde en vild kreatur (ko nummer 106, er så sød og rar) uden for indhegningen. Ko nummer 106, går nu sammen med 4 veninder på et areal uden kvæg-riste ved Varde kommune. Hun venter stadig sin første kalv, men den ser ud til at være lige på trapperne.

Genbrug af kasser og æggebakker:

Til jer som får leveret kød og æg. Gem gerne kasser og æggebakker. Vi går nemlig ind for genbrug 😊

Klimavenlige kødprodukter:

Vi er via Danske slagtemestre medlem af Fødevaredanmark. I den forbindelse er vi blevet indbudt til et kursus om klimavenlige kødprodukter. Det handler i al sin enkelhed om at man erstatter 50 % af kødet med ærter og hestebønner, hvorved man opnår en CO2 reduktion på 48 %. Samtidig reduceres kostprisen og der er mulighed for at hæve avancen, plus du signalerer opmærksomhed på klimakampen og en grønnere profil osv….

Dette cirkus kommer Guldager Highland Cattle aldrig til at deltage i.

Marbækdagen 2024:

Vi har nævnt det før, og nu gør vi det igen. Søndag d. 26/5 afholdes Marbækdagen, så slå et kryds i kalenderen. Tag familien under armen og deltag i et væld af natur- og kultur oplevelser for store og små. Guldager Highland Cattle deltager selvfølgelig også. Efter Esbjerg Kommunes opsigelse af vores forpagtningsaftale, er det måske sidste gang vi deltager.

Ny mand i firmaet:

Vi har fået en ny mand i marken. Det er Henrik, som vil hjælpe med at fodre, fikse hegn, tjekke dyr, bjerge vinterfoder. Henrik er efterlønner, og vil arbejde ca. 15-20 timer om ugen. Vi er glade for denne løsning og samarbejdet.

Hvad laver vi lige nu:

Vi fodrer (de sidste krampetrækninger)

Vi efterser hegn (Der er ca. 100 km hegn, der skal fikses)

Vi lukker dyr ud (efter der er fikset hegn, lidt vigtig, at det gøres i den rigtige rækkefølge)

Vi tjekker køerne dagligt for at sikre, at de nye kalve kommer godt til verden (der er pt. kommet 50 kalve)

PS: Vores kølebil har godt igen.

 

 

Vi ses derude i naturen eller i butikken.

 

Hilsen

Dennis, Arne, Henrik, Thomas & Peder

Guldager Highland Cattle

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse