Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

25-01-2023

Guldager Higland Cattle News – Januar 2023

Der er sket så meget, og der er så meget at berette. 

 

Vi har åbent hver torsdag i vores lille butik fra 14.00-18.00. Vi oplever støt stigende antal kunder hver eneste torsdag. Vi oplever også, at restauranter i nærområdet har fået øje på os. Lige nu er der 2 nye restauranter, som ønsker kød fra Guldager Highland Cattle, og en tredje er på vej. Vi skal nok løfte sløret for disse i en af de kommende nyhedsmails.

 

Lige nu kører vi til Århus/Østjylland hver anden uge, mens Sjælland besøges minimum 4. uge. Vi kommer til Østjylland næste gang søndag d. 29/1, lørdag d. 11/2 og lørdag d. 25/2. Sjælland besøges næste gang søndag d. 12/2 og næste gang søndag d. 12/3. Der kan dog godt blive tale om en ekstra tur til Sjælland, da der kommer rigtig mange bestillinger.

 

Nye produkter:

Vi har haft mange, som har spurgt, om vi kunne skaffe græs æg. Fremadrettet vil vi have økologisk græs æg i vores sortiment. Æggene kommer fra Sønder Ho gårdbutik samt Rudholm Økologi. Hønsene fodres økologisk samt flyttes rundt på græsarealer. Mht. PFAS indhold i økologiske æg har myndighederne handlet hurtigt, og det fiskemel som indeholdt PFAS er nu fjernet fra den økologiske foderblanding.

 

Verden bliver mere og mere vanskelig at agere i for naturplejere:

Vi synes, det bliver sværere og sværere at lave naturpleje/kød i Danmark. Der er flere og flere udefrakommende ting, som man tage højde for nu, som man ikke skulle tidligere. Det skal ikke opfattes som en klage sang, og vi skal nok ”sejle” igennem skærene.

 

Vi står pt. overfor følgende udfordringer:

Stigende population af ulve i Jylland.

PFAS forurening

Aflivning på marken

Klimakrise

Stop vanrøgt af dyr bag hegn

Parkering af dyr om vinteren  

 

Ulv:

Pt. vurderes der at være ca. 30 ulve i Danmark, og denne population er stigende, da der forventes, at dannes flere par end de 3 der er pt. Disse 3 par har givet 2 kuld unger (14 stk) i 2022. Om 5 år vurderer forskere, at der kan være ca. 100 ulve i Danmark. 

Ulveforsker: Danmark kan nå op på 100 ulve i løbet af fem år | Natur | DR

Det er vi nødt til at forholde os til. Først og fremmest vil det stresse dyrene, men vi vil også komme til at miste mange dyr (specielt kalve) på den konto.

I dag er der f.eks. flere fåreavlerne, der helt er stoppet fuldstændigt med deres erhverv pga. det er umuligt, at holde får, når der er ulve i området.

 

PFAS forurening:

Vi er ikke ramt, men vi kan risikere, at blive det. Det værste er, at vi har mange spørgsmål, men mangler næsten svar på det hele. Fødevarestyrelsen er først ved at kortlægge, hvor der er forurenet med PFAS, og hvilke konsekvenser, det har for fødevareproduktion i Danmark.  

Vi har haft kontakt til Naturstyrelsen, som henviser til Fødevarestyrelsen. Vi har ringet og skrevet til Fødevarestyrelsen, som er kommet tilbage med et skriftligt svar: ”Det korte svar fra Fødevarestyrelsen til os er, at hvis du ikke er under offentligt tilsyn, er der som udgangspunkt ikke grund til bekymring vedr. dine dyr”.

Vedhæftet finder du et nyttigt link fra Fødevarestyrelsen, hvor du kan læse mere om PFAS generelt.

Fluorstoffer (PFAS) i fødevarer (foedevarestyrelsen.dk)

Desværre må vi nok erkende, at PFAS er overalt i Danmark, men dog mest koncentreret omkring brandskoler. Man har fundet indikation for PFAS på en del kystnære arealer på landsplan, men nu begynder det også at dukke op på en masse arealer inde i landet.

Vi afventer dog indtil videre yderligere undersøgelser fra Fødevarestyrelsen, inden vi lukker dyr ud på kystnære arealer.

Det er tankevækkende at der nu også er fundet PFAS i fiskemel. PFAS er desværre nok overalt, også i vores fisk.

 

Aflivning på marken:

Vi afliver vores dyr på marken med riffel, når de skal slagtes. Vi mener, det er den bedste måde for dyret. Vi undgår levende transport til slagteriet, plus opbinding af dyr på slagteriet, samt ventetid på dyret rent faktisk slagtes. Som det foregår i dag, så opdager dyret intet, før det det aflives. Men Fødevarestyrelsen stiller krav om, at dyrlæge altid skal være til stede under hele forløbet. Dyrlægen skal ikke blot besigtige dyret før aflivning, men dyrlægen skal se selve afblødningen. Det tager tid, tid som Fødevarestyrelsen opkræver hos dyrets ejer. Pt. koster det ca. 500-600 kr pr/dyr i ekstra omkostning fordi vi har valgt, at gøre det på denne måde.

 

Klimakrise:

Vi er for mange mennesker på jorden. Det giver behov for at finde syndebukke i forhold til den globale opvarmning. Pt. så får kvæget en del af skylden. Vi får påduttet, at vi skal spise mindre kød og mere grønt. Den her tegning er dog tankevækkende ifht. anklagerne på landbruget.

 

Parkering af dyr om vinteren:

Diverse kommuner og Naturstyrelser vil gerne have dyr gående som naturpleje om sommeren. Men vi kunne godt ønske os, en lidt større forståelse af, at det giver et behov for ”parkering” af dyrene om vinteren. Hvor skal vi gøre af dem? Man kan ikke tage skotsk højlandskvæg ind på stald om vinteren. De ville gå på hinanden med de horn de har. Vi arbejder på, at vores samarbejdspartnere får en bedre forståelse for denne udfordring, og lige nu, har vi problemer med, at finde plads til vores dyr, da der kommer større og større krav om, at vi ikke må vinterfodre på diverse arealer.  

 

Rita er udenfor hegnet ved Marbækgaard:

Vi har en kvie ved Marbækgaard, som har fundet ud af, at den kan gå over kvægristene. Det giver en del opkald (hvilket vi er meget taknemmelige for). Kvien hedder Rita, og vi har haft en alvorlig snak med den, om at den skal holde op med at gå over kvægristen. Rita lover bod og bedring, når vi er der, og den er inde igen, men lige så snart vi har vendt ryggen til den, hopper den over igen. Græsset er åbenbart grønnere på den anden side af hegnet (se billede).

 

 

Kom så forår:

Lige nu regner det nærmest hele tiden, og dagene er mørke. Men det vender 😊. Lyset er på vej, og snart er det forår.

Vi glæder os. Vi glæder os til, at snart kommer der små kalve, og snart skal alle dyrene lukkes ud i vores fantastiske smukke Danmark.

 

Vi ses derude i naturen eller i butikken.

 

Hilsen

Michael, Arne, Thomas & Peder

Guldager Highland Cattle

Alle nyhedsbreve






































































Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Juni 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse