Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

06-11-2018

Guldager Highland Cattle News November 2018

Så er der igen nyt at berette fra Guldager Highland Cattle:

Vi har endelig fået øremærket de sidste kalve og her kommer vores nye mobile fangefold til sin ret (se vedhæftede billede). Tidligere øremærkede vi blot kalvene oppe i vores kreaturvogn, men det var lidt med livet som indsats. Med vores nye mobile fangefold går det som en leg. Vi driver blot kalvene ind i båsen, 2-3 stykker af gangen, sætter øremærker i, og lukker dem ud igen. Dvs. risikoen for vi kommer til skade er formindsket væsentligt. Man skal ikke tage fejl, af de små kalve. De er drønstærke.

I sidste nyhedsbrev fortalte jeg om, at vi havde købt en ny tyr Monty. Han er ny ankommet og har indtaget Marbæk området (se billede). Monty går oppe ved Øen i Marbæk og kan besigtiges. Hvis man har æbler i overskud, kan man jo evt. gå ned og give ham et par stykker. Det kan han nemlig godt lide.

Det sidste vinterfoder er bjerget. Vi var ret bekymret tidligere på året, om vi kunne få vinterfoder nok pga. den tørke, vi havde i Danmark i sommers. Men det hele er faldet i hak utroligt nok. Vi fik noget rigtig fint efterårsslæt, og vi har nu foder nok til hele vinteren.

Danmarks Naturfredningsforening lokale afdeling i Esbjerg har bedt os om at afgræsse Firekløverheden ude i Marbæk. På Firekløverheden lever den yderst sjældne Ensian Blåfugl. Ensian Blåfugl blev først opdaget i Danmark i 1923, og blev fornyligt lokaliseret på Firekløverheden ude i Marbæk. Ensian blåfugl flyver i nærheden af Klokke-Ensian i sure moser og fugtige hede. Firekløverheden er en fugtig hede. For at sikre at Klokke-Ensian har optimale vækstbetingelser kræver det afgræsning i foråret indtil medio juni og igen fra september til vinterperioden sætter ind. Ensian blåfugls larver lever i frøstanden af Klokke-Ensian, hvor den efter et par hudskifter lader sig falde på jorden, hvor den "adopteres" af en af disse to myrearter Myrmica rubra eller Myrmica ruginodis. Derefter fodrer myrene Ensian Blåfugl larverne, da de forledes til at tro via den lugt som Ensian Blåfugl larven udskiller, at det er en af deres egne larver. Så der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed for at Ensian Blåfugl kan gennemføre sin livscyklus.
Dette er biodiversitet og rigtig godt eksempel på, hvad naturpleje går ud på. Naturpleje sikrer mange steder en mangfoldighed i vores biodiversitet. Esbjerg kommune har støttet projektet ved at lave hegning. Nedenstående billede viser en Ensian Blåfugl i sin fulde pragt. Vedhæftede billede viser nogle af dyrene på Firekløverheden.    


Dyrene fra Sædding Ådal er flyttet om på Susåvænget. Det drejede sig om 21 køer og 18 kalve. Det foregår ved at vi driver dem fra det ene sted til det andet, dvs. alle dyrene er ude i det fri. Det kan gå grueligt galt, når man flytter så mange dyr på en gang, men som oftest går det godt, da de kender vejen fra de foregående år. Og køerne husker. De glemmer det aldrig. Men denne gang gik det galt. Vi fik ikke den sidste kalv med, og den blev gående på arealet om i Sædding ådal. Gode råd var dyre. Vi kunne ikke drive den, da den var bange og alene. Dagen efter drev vi ca. 10 dyr tilbage, og der var kontakt mellem dem og den lille kalv. Derefter drev vi  dyrene tilbage igen i samlet flok inklusiv den lille kalv. Har vedhæftet billede af den lille kalv og dens mor efter genforeningen. Kalven begyndte starks at dige ved moderen og der var stor gensynsglæde og alt endte godt.

Men på et tidspunkt skal kalvene jo fravænnes moderen. Vi er begyndt at tage de første kalve fra, og de går nu hjemme i stalden ved Thomas. Vi bruger gerne en del tid med kalvene for at vænne dem til os. Det betaler sig senere, da kalvene aldrig glemmer os. Vi har 10 kalve i stalden nu (se vedhæftet billede), og man er velkommen til at kigge forbi, evt. med børn eller børnebørn og sige hej til dem. Hvis man er i tvivl om, hvor det er, kan man ringe til Thomas (28734911), så fremviser han gerne.

Et lille tip:

Sådan laver du den perfekte hakkebøf
Thomas Rode deler sine bedste tips til den helt perfekte hakkebøf, hvad enten den skal på panden eller på grillen. Alt fra opskriften på den bedste fars ...
https://www.youtube.com/watch?v=N2thFtlW4wY


Prøv det.... Det er virkelig godt. Det perfekte resultat opnås selvfølgelig kun med fars fra Guldager Highland Cattle :-)

Vi har slagtet og har kød i fryseren (fars + 10 kg´s kasser) klar til udlevering torsdag d. 8/11 fra kl. 16.00 - 18.00. Hvis man skal have fyldt lidt i fryseren så kan der bestilles via hjemmeside www.guldagerhighlandcattle.dk. Ellers slagtes der igen d. 3/12, med udlevering d. 19/12.

 

Vi ses derude..... i naturen.

Mvh

Peder Bondemand

'

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse