Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

01-03-2023

Guldager Higland Cattle News – Febuar 2023

Der sker som sædvanligt så meget, og der er så meget at berette. 

 

BUTIKKENS ÅBNINGSTIDER OG LEVRINGSTURE: 

Butikken har åbent hver torsdag 14.00-18.00 på Tarp Byvej 6f. 

 

Vi kommer til Østjylland næste gang lørdag d. 11/3, lørdag d. 25/3 og lørdag d. 8/4. 

 

Sjælland besøges næste gang søndag d. 12/3 og næste gang søndag d. 9/4. 

Der kan dog godt blive tale om en ekstra tur til Sjælland, da der kommer rigtig mange bestillinger. Vi pakker ordren i den sekvens, som de kommer ind. Dvs. hvis man bestiller i god tid, jo bedre er ens chancer for, at vi kan levere det hele.

 

NYE PRODUKTER:

Arne og Michael tryller nede i slagteriet. Nu er der også: 

· Saltet oksebacon 

· Oksemedister 

· Røget oksebryst 

· Rullepølse 

· Bacon i tern 

· Bayonne skinke 

Vi er lydhøre overfor evt. ønsker og strømninger. 

Og husk, alt vores kød er fra dyr, der har haft et godt liv.

 

FREDNING I MARBÆK:

Danmarks Naturfredningsforening (DN) har valgt at fremsende et fredningsforslag vedr. fredning af hele Marbækområdet til Fredningsnævnet. Marbæk området er et rekreativt område med cykel- gang- og ridestier, golfbane, skydebane, spejderhytter, shelters osv., som benyttes flittigt af borgerne i Esbjerg. Marbæk er et utroligt smukt område som ligger ud mod Ho bugt, ned til udmundingen af Varde Å og Tarphage broen. Vores køer har været en fast del af naturbilledet derude siden 2005 og er ikoniske for området. 

 

Der var indkaldt til et høringsmøde torsdag d. 9/2 på Hjerting Badehotel kl. 10.00. Vi havde ikke fået en indkaldelse til selve mødet, selvom vi har afgræsset Marbæk området siden 2005. Der var mødt 150 mennesker op, mennesker som havde taget fri for at kunne deltage. Mødet startede med at Fredningsnævnet bød velkommen, inden ordet og præsentation af fredningsforslaget blev overladt til en repræsentant fra DN´s hovedkontor. Efter præsentationen, som var fyldt med en del faktuelle fejl, da DN erkendte, at de havde googlet sig de fleste oplysninger, blev DN mødt med en kraftig modstand fra de fremmødte. Dette fredningsforslag får vidtrækkende konsekvenser specielt for os men også for alle lodsejere i området, som får restriktioner på deres anvendelse af deres jord. Derudover ville DN gradvis have fældet 200 hektar skov, da sitka gran ikke er en hjemmehørende dansk art. I fredningsforslaget blev det bekendtgjort, at tilskudsfodring i Marbæk området skulle begrænses til et absolut minimum. Det betyder i praksis, at der ikke må vinterfodres og dyrene skulle selv finde deres føde, hvilket biologerne kalder rewilding. Vi synes, at de biologer, som går ind for dette, selv skulle prøve at gå i månedsvis uden mad. Vi vil ikke være med til det. Vi vil ikke byde vores dyr det. De betingelser, der står i fredningsforslaget, træder i kraft med det samme efter offentliggørelsen af fredningsforslaget, selvom fredningsforslaget ikke er godkendt. Selve behandlingen af fredningsforslaget kan tage flere år. Så nu må vi pludselig ikke tilskudsfodre vores dyr i Marbæk, selvom det har været praksis i al tid. Om sommeren har vi 160 dyr gående i Marbæk området, og om vinteren lidt mindre. Vi har fået et varslingsbrev (se her under) fra forvaltningen i Esbjerg kommune, om at vi har en frist på en uge til at få ryddet op og fjernet al tilskudsfodring.

 

Forvaltningen hos Esbjerg kommune følger i princippet blot reglerne i forbindelse med en fredning. Vi har ikke nogen muligheder for at efterkomme dette ønske, da det ville betyde, at vi skulle finde egnede arealer til ca. 150 dyr. Så kære læsere af dette nyhedsbrev. Det er snart slut med, at se dyr i vinterhalvåret i hele Marbæk, pga. nogle naturtosser, som har alt for meget magt i dette land. 

 

Vi vil derfor gerne opfordre til følgende: 

Hvis I er medlem af Danmarks Naturfredningsforening, så meld jer ud.

Skriv under på dette protest brev.

Hjælp os med at lave "larm", læserbreve osv.

 

Det skal nævnes, at DN har fremsat fredningsforslaget udenom Esbjerg kommune. Dvs. fredningsforslaget fra DN har ikke politisk støtte.

Da vi ikke har mulighed for andet, har vi valgt, at løbe planken ud. Dvs. vi stopper ikke med at fodre vores dyr. Så må vi blive politi anmeldt og tage bøden. Om en halvanden måneds tid kommer græsset, og hvis vi havde flyttet dyrene, så skulle de flyttes tilbage. Højdrægtige køer flytter man desuden ikke rundt på, lige før de skal kælve!!! 

 

NYE KUNDER:

Vi har fået rigtig mange nye privatkunder. Det breder sig som ringe i vandet via mund til mund metoden. Men vi har også fået følgende restauranter i Esbjerg: Hotel Britannia (Mundheld), Hotel Plates, Restaurant Parken ved Vognsbølparken samt Stoppestedet (pølsevogn med excellent betjening). Derudover er der en ny sjov kunde i pipelinen. Den løfter vi sløret for i en af de kommende nyhedsbreve.

 

ULVEOMRÅDER ER I UDBUD FRA NATURSTYRELSEN:

Lige nu kommer der en del forpagtninger i udbud via Naturstyrelsen. For første gang nævnes der, at forpagtninger ligger i ulveområder, og at der er et krav om, at dyrene skal have et stangmål over 1 meter og 20 centimeter. Vi kan da godt forstå, at områderne kommer i udbud. Der er da ikke nogen der vil lukke deres dyr ud på sådanne arealer. Efterhånden som ulven breder sig i Jylland, vil vi se flere og flere af disse udbud. Og når der ikke er dyr på disse arealer, vil ulven jo blot rykke til næste område med dyr. I praksis betyder det, at vi kommer til at se arealer, som ikke længere vil blive plejet. Men også at landmændene som stiller dyr til rådighed vil kræve en højere betaling for deres naturpleje, da risikoen er større. Vi vil med andre ord få en ringere og dyrere naturpleje i takt med at ulven breder sig.

Du kan se naturstyrelsens annonce her 

 

GULDAGER HIGHLAND CATTLE ANSÆTTER NYE MEDARBEJDERE:

Thomas og jeg har været på besøg hos Torben i Odder, hvilket altid er hyggeligt, og kigge på dyr. Det plejer vi at gøre hvert år. Vi købte 29 dyr denne gang, og de bliver leveret til Guldager sidst i april. Har vedhæftet billede, af nogle af vores nye kollegaer. 

Men vi har også solgt nogle dyr. Der kommer dyr fra Guldager til et græsnings laug i Silkeborg, plus en sending dyr til Københavns Ko Græsser Laug (KKGL). Der bliver også startet en ny besætning op ude ved Janderup, plus sendt en avlstyr til Billum.

   

HVAD LAVER VI LIGE NU (UDOVER AT FODRE)?

Alle kalve er taget fra deres mødre, efter 8 mdr. 

Kalve er blevet kønssorteret, hvorefter tyrene er blevet studet.

Alt hegn skal gennemgås, så det er klart, når vi skal lukke dyrene ud.

Vi har ikke så meget foder i år, derfor skal det helst gå stærkt, når græsset begynder at titte frem.

 

MIRAKLET FRA ALSLEV:

Vi havde en stud, som havde lagt sig, og den så ud til at have det rigtig skidt. Vi troede ikke på, at den klarede sig, og var faktisk ret determineret på, at vi var nødt til at aflive den. Det er så sjældent, at vi har disse problemer. Der kan næsten gå år imellem, at nogle af disse prægtige stærke dyr fejler noget. Men vi valgte, at ringe til dyrlægen, fordi alle skal have en chance. Dyrlægen Helene kom og besigtigede dyret. Dyrlægen trykkede den lidt på maven, og vi vendte dyret op så den lå på brystkassen i stedet for på siden, hvorefter den pludselig rejste sig på lidt vaklende ben. Den fik noget smertestillende, vi tog den hjem i stalden, og nu er den kommet sig fuldstændigt. Helene (Skovbjerg Dyrlægeteam) har magiske hænder, da dette i sandhed var et mirakel.

 

Vi ses derude i naturen eller i butikken.

 

Hilsen

Michael, Arne, Thomas & Peder

Guldager Highland Cattle

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse