Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

04-02-2024

Guldager Highland Cattle News - Januar 2024

Der sker som sædvanligt så meget, og der er så meget at berette. 

Åbningstider i butikken: 

Butikken har fremadrettet åbent torsdag 10.00-17.00 og fredag 10.00-16.00 på Tarp Byvej 6F.

Disse nye åbningstider er blevet taget rigtig godt imod.  

Leveringsture i januar:

Vi kommer til Østjylland næste gang lørdag d. 10/2, og lørdag d. 24/2. 

Vi kommer til Sjælland næste gang søndag d. 11/2, og søndag d. 25/2.

Vi pakker ordren i den sekvens, som de kommer ind. Dvs. hvis man bestiller i god tid, jo bedre er ens chancer for, at vi kan levere det hele.

Nye produkter:

Dennis og Arne tryller nede i slagteriet. Nu er der kommet disse nye produkter:

Kæmpe skotter (En ordentlig fætter af en krydret frankfurter på ca. 30 cm, som ifølge pølsemageren er lavet i målestoksforholdet 1:1).  

Grill medister med peber

Grill medister med chili

Grill medister med hvidløg

Teres Major (Skulder mørbrad)

Inside skirt steak

Spegepølse med fennikkel

Dyr fra Nekselø

Nordvest for Kalundborg ligger der en lille ø, som hedder Nekselø. Nekselø er lille ø med kun 17 faste beboere. På Nekselø bor Bjarne, og Bjarne har 24 smukke skotsk højlandskvæg, han gerne vil af med, da han gerne vil noget mere ud at rejse. Peder besøgte Bjarne en tidlig mandag morgen. Færgen sejlede fra Havnsø til Nekselø med kun en passager, og 3 timer senere kom den og hentede Peder igen. Sikken en service. Fakta er, at det desværre er slut med disse smukke dyr på Nekselø. De klædte ellers øen, hvor de har været i en menneskealder, og øen klædte dem. Nu kommer dyrene til Vestjylland i uge 7, hvor vi nok skal passe på dem. Det unikke ved denne flok er, at der er 15 tyre i alderen fra 4 år til 13 år. Så det er nogen halv store drenge, som altid har gået sammen.

Nye avlstyre:

Vi har ca. 10 avlstyre. 6 tyre som vi bruger i egen avl og 4 avlstyre, som vi låner ud hvert år. Men flere af vores avlstyre begynder at ramme en alder, hvor det bliver nødvendigt med lidt frisk blod i besætningen. Derfor besøgte Peder Ishøj kommune på en af vores leveringsture på Sjælland. Vi faldt for 2 tyre. Sylvester på knap 3 år, som er Interbreed vinder fra Roskilde Dyrskue i 2022, samt Uddin, som et ubeskrevet blad på ca. 9 mdr. Begge tyrene er røde, hvor Uddin er dybt rød. Vi glæder os til samarbejdet med Sylvester og Uddin, og håber de kan lide vores køer/kvier…… og omvendt selvfølgelig 😊. Der skal jo ligesom 2 til tango.

Nyt jord:

Der kommer en del udbud på jord fra Naturstyrelsen pt. Vi har fået kontrakten på et nyt hedeområde syd for Ribe. Arealet hedder Nørby hede og dækker 22 hektar.

Hvad laver vi pt:

Vi fodrer og passer på vores dyr. Lige nu bruger Thomas ca. 100 minibig om ugen. Derudover har frostvejret givet os nogle udfordringer, da alt vand fryser til is. Det betyder, at vi må køre ud med vand til dyrene.

Møde med landbrugsministeren:

Fredag d. 19/1, var Peder fra Guldager Highland Cattle indbudt til møde med landbrugsminister Jacob Jensen og Fødevarestyrelsen vedr. gebyrstigninger for skydning af dyr på mark. Fødevarestyrelsen havde varslet en gebyrstigning, når dyrlægen er ude at lave levende syn inden skydning af dyret fra 469 kr/påbegyndt kvarter til 1131 kr/påbegyndt kvarter. Dvs. Fødevarestyrelse vil fakturere landmanden 4524 kr/timen, fordi landmanden går op i dyrevelfærd og gerne vil undgå indfangning, transport af levende dyr til slagteri og ventetid for dyret på slagtegangen. Gebyrstigningen alene, som træder i kraft pr. 1/2-2024, vil betyde at omkostninger til slagt af et dyr vil stige ca. 850 kr/dyr for Guldager Highland Cattle. Tak til Erling Bonnesen (medlem af folketinget for Venstre) for at sætte mødet op. Under mødet, som var berammet til en time, virkede Jacob Jensen oprigtig interesseret i, at få noget gjort ved problemet, men Peder fik associationer til den gamle engelske komedieserie ”Javel Hr. Minister”, hvor ministeren altid havde de bedste intentioner, men hvor embedsværket altid fik ministeren på andre tanker, og hvert afsnit sluttede med, at det hele endte i absolut ingenting. Fødevarestyrelsen har også indført nye regler for transport af aflivede dyr til slagterierne. Nu skal transport af aflivede dyr foregå på transportmidler ejet af slagteriet. Dette gælder dog ej nødslagtede dyr. Hvorfor denne forskel kan vi ikke greje. Det er desuden ligegyldigt, om vi har nøjagtig den samme trailer som slagteriet. Det hele virker så tåbeligt og molboagtigt. Fødevarestyrelsen opkræver fremadrettet 4524 kr/time for at dække de faktiske omkostninger hos Fødevarestyrelsen. For os fortæller det blot noget om en regning for administrativ ineffektivitet hos Fødevarestyrelsen, hvor deres medarbejdere sidder trygt bag deres lille skrivebord og pensions- og frugtordning. En regning der skal tørres af på de dyreholdere, der er tilbage. Det er i sandhed en sort dag for naturplejen, dyrevelfærden og biodiversiteten i Danmark, og pt. er der mange kollegaer, der kaster håndklædet i ringen.

Vi vil fortsat kæmpe imod med disse gebyrer, da disse gebyrstigninger langsomt kan kvæle erhvervet (naturpleje) og de små slagtehuse.

PS: Vores tanker går til alle bisonfarmere i Danmark. De har absolut ikke andre muligheder end at skyde deres dyr på marken.       

 

Vi ses derude i naturen eller i butikken.

 

Hilsen

Dennis, Arne, Thomas & Peder

Guldager Highland Cattle

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse