Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

12-02-2021

Guldager Higland Cattle News – Februar 2021


Så er der igen nyt at berette.


Først lidt praktisk: 

Vores lille ydmyge "butik" har åbent hver torsdag fra 16.00-18.00. 

Vores kølebil kører til Århusområdet lørdag d. 13/2 og Københavnsområdet søndag d. 14/2.

Hvis du skal have fryseren fyldt op med bæredygtig naturkød, så kan der bestilles via hjemmesiden guldagerhighlandcattle.dk


Omkostninger til velfærdslagtninger stiger

I sidste nyhedsbrev beskrev vi, at omkostninger til velfærdslagtninger på marken/nødslagtninger ville stige pr. 1. januar 2021 pga. nye forhøjede gebyrer fra Fødevarestyrelsen. Det har rejst en del spørgsmål og kritik fra følgende branche organisationer: Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse, Økologisk Landsforening og Danske Slagtemestre. 

Vi har også selv haft fat i Fødevarestyrelsen sammen med vores kollegaer med højlandskvæg, da det har stor betydning for naturplejen i Danmark og vores lille forretning. 

Fødevarestyrelsen har været lydhøre, og har lyttet til de forskellige brancheorganisationer og tirsdag d. 2/2 aflagde en af cheferne fra Fødevarestyrelsen (Lad os kalde ham Nils) med ansvar for samtlige slagtehuse i Danmark et besøg hos Guldager Highland Cattle for at drøfte problemstillinger i forbindelse med velfærdsslagtninger. Dejligt at disse dygtige mennesker kan rykkes fra deres skriveborde og ud i marken, så stor ros til Nils.

Der er dog stadig et par hurdler der skal forceres inden kampen er slut. 


Fødevarestyrelsen har lyttet til kritikken og har løsnet op på følgende to punkter. 


Pkt. 1: Det må igen godt være en praktiserende dyrlæge og ikke kun embedsdyrlæge aflønnet af Naturstyrelsen, som laver levende syn inden slagt.

Pkt. 2: Der skal ikke afregnes for min. 1 time og derefter pr. påbegyndt time til 1700 kr/timen. Nu kan nøjes med at afregnes pr. påbegyndt kvarter. Dette er nu godkendt i Folketinget af vores nye fødevareminister (Lad os kalde ham Rasmus).


Cranium from a Bullock

Vi oplever en stigende efterspørgsel på kranium fra vores dyr. Folk ønsker det som pynt på væggene i stuen, loftet i soveværelset eller som pynt i deres motorcykelværksted eller i deres hjemmebar. På billedet kan du se Paul med hans nyerhvervede kranium. Hvis kvinden (eller manden), der har alt, ønsker en tilsvarende, så tag blot kontakt.


 

Vinteren er kommet

"Winter is coming", hvilket højlænderne elsker. Hellere 20 graders frost end 30 graders varme. Men frosten får vandet til at fryse. Det er ikke det store problem på arealer med rindende vand fra en bæk eller lignende. Men på arealer med drikkekar og søer fryser vandet hurtigt til. Det gør, at dyrene tørster. Det havde ikke været det store problem, hvis der var masser af sne. Men nu tørster dyrene, og vi er nødt til at køre rundt hver dag og banke hul på isen eller køre ud med vand. På billedet kan du se nogle af vores stude får friske forsyninger. 


 

Guldager Highland Cattle udvider

Guldager Highland Cattle har fået mere jord, hvor der skal laves naturpleje i 2021. Det drejer sig om jord ved Skjern Å, Ribe + diverse småarealer hist og pist. Det betyder, at vi udvider medarbejder staben. Vi er allerede startet med diverse “medarbejdersamtaler", og de første er allerede blevet ansat. I den næste tid vil vi fortsætte rekrutteringen.


Ny klimadatabase gør oksekød til en større skurk

Danmark spillede d. 31/1 VM-finale mod Sverige i håndbold. I pausen mellem de to halvlege var der et indslag i TV-avisen, om at oksekød var en langt større skurk m.h.t. klimaaftryk end før antaget. Concito (Danmarks grønne tænketank) havde lavet en ny klimadatabase (denstoreklimadatabase.dk), hvor klimaaftryk af de mest gængse fødevarer var beregnet. Oksekød var den helt store synder, og Concita havde beregnet klimaaftrykket for de forskellige udskæringer. 

Efter håndboldkampen skrev jeg til programlederen for fremtidens fødevarer (lad os for god ordens skyld kalde ham Michael). Programlederen var ansvarlig for denne rapport. Jeg spurgte ham om, hvorfor man ikke havde undersøgt klimaaftrykket for de forskellige produktionsmetoder for oksekød, når man nu havde brugt tid på at beregne klimaaftrykket på de forskellige udskæringer? Der er jo himmelvid forskel på om man får oksekød fra malkekvæg, intensive kødkvægsracer, som opfedes med kraftfoder eller ekstensive kødkvægsracer, som laver naturpleje. Det er jo ligesom at sammenligne æbler og bananer!

Nedenstående link kommer fra Fyns Stiftstidende: 

https://fyens.dk/artikel/ny-undersøgelse-udråber-oksekød-til-den-store-klimasynder-lokal-kødproducent-jeg-bliver-sååååå-træt

PS: Kommentar fra Guldager Highland Cattle: Hvorfor kigger man aldrig på den globale befolkningstilvækst, som er det reelle problem. Det er som at tage en hovedpinepille, i stedet for at løse årsagen til hovedpinen.


Månedens opskrift:

Månedens opskrift kommer i denne måned fra Kaj i Brøns. 


Opskrift på Gullasch a la Kaj

5-6 personer 

1 kg oksekød i tern 

Brunes godt af på alle sider og kommes i en tilpas stor gryde.

Skræl 5 løg halver dem og skær dem i skiver, brun dem i den pande du stegte kødet i og kom dem i gryden sammen med kødet.

Skræl 6-8 gulerødder og skær dem i tern og kom dem i gryden.

Sammen med 5-6 laurbærblade.

Hæld vand over så det kun lige dækker kødet og lad det småkoge i 2-2,5 time til kødet er mørt

Jævn sovsen af med en smørbolle eller med en færdig sovse jævner, juster farven med lidt kulør.

Tilsmag med salt og peber 

Hertil serveres en god kartoffelmos


Kartoffelmos

Skræl ca. 30 normal størrelse kartofler og kog dem med salt i 20 minutter, mos dem med et piskeris og monter med ca. 100g smør og efter juster med lidt piskefløde.


Skal DIN opskrift med i nyhedsbrevet?

Hvis du har en opskrift med kød fra Guldager Highland Cattle, som du synes er helt formidabel og skal deles med elskere af naturkød fra Guldager, så send den til os. Gerne sammen med et billede af det færdige resultat. Vi kvitterer med en flaske rødvin (alkoholprocent 15, og dyb hul i bunden af flasken = den kan godt drikkes), hvis opskriften er outstanding ??.

 

Månedens billede

Her ser I tyren Klaudius. Det er Thomas yndlingstur. Flot fyr, ikke? Bemærk istapperne i skægget.

 

Vi ses derude i naturen (og pas nu på jer selv, der er snart lys for enden af tunnelen)

 

Hilsen

Thomas & Peder


PS: Antallet af læsere på vores månedlige nyhedsbrev har krydset en magisk grænse. Læser nr. 1000 blev Dorte fra Esbjerg. 


Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse