Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

29-05-2021

Guldager Higland Cattle News – Maj nr. 2 2021

Så er der igen nyt at berette.


Vores lille butik har åbent hver torsdag fra 16.00-18.00.

Vores kølebil kører til Århusområdet fredag d. 4/6 + fredag d. 18/6. Københavnsområdet får besøg lørdag d. 19/6.

Hvis du skal have fryseren fyldt op med bæredygtig naturkød, så kan der bestilles via hjemmesiden guldagerhighlandcattle.dk

 

Mihai var på besøg

Mihai kommer oprindeligt fra Rumænien, men bor i Taastrup ved København. Til daglig arbejder han med IT/Logistik for et Dansk firma. Mihai havde et ønske om, at komme på besøg og arbejde hos Guldager Highland Cattle, da han gerne ville se dyrene med egne øjne. Vi sagde selvfølgelig ja, da vi er stolte af, hvad vi laver og gerne vil vise det frem. Han ville tage toget lørdag morgen, og ville være fremme ved 10 tiden. Vi spurgte, om der evt. gik et tidligere tog, da en bondemand starter tidligt. Mihai tog derfor toget klokken 03.31 og landede på banegården kl. 07.17. Det er engagement 🙂. Mihai blev fragtet hjem og fik skiftet tøj og lånte et par gummistøvler (lidt for store), og blev derefter kastet ud i arbejdet. Vi havde en masse dyr, som skulle fanges, læsses og fragtes ud på sommergræs. Der var en del hegn, som skulle fikses, og skæres fri fra skarn fra Vadehavet. Ordet "skarn" er for øvrigt ikke særlig kendt i København, men er ret sikker på, at Mihai aldrig glemmer ordet, og hans danske ordforråd er dermed blevet forøget. Vi spiste sent aftensmad den dag efter 25.000 skridt på skridttæller appen (i lidt for store støvler i Mihais tilfælde). Søndag stod vi tidligt op, da flere dyr skulle flyttes, og hegn fikses, hvorefter Mihai (lidt træt tror jeg 🙂) blev kørt tilbage til toget, for at komme tilbage til København, og være klar til dagens dont mandag morgen på kontoret.

Mihai gjorde det rigtig godt (og var faktisk en rigtig flink fyr), og han er yderst velkommen igen. Mihai kan ses til højre på billedet. Hvis man ikke kan kende forskel på højre og venstre, er det ham med de største gummistøvler.


 

Dyrene er kommet ud 

Varmen og sommeren er kommet usædvanligt sent i år hvilket betyder, at græsset slet ikke rigtig kommet endnu. Det har forsinket vores udflytning af dyr en anelse, da vi jo ikke kan lukke dyrene på sommergræs, når der næsten ikke er noget sommergræs endnu. Men nu er vi næsten færdige. Mangler blot lidt hist og pist.

Vi har vedlagt et billede fra ægteparret Zitta og Iver, som er vores hjælpere i Nymindegab. Her har vi lukket 10 stk 2 års kvier ud på et stort areal, som ligger lige ud til Vesterhavet. Disse 10 kvier er udtaget til avl, og omkring Skt. Hans, vil vi lukke en ny lovende tyr ud til dem.

Så kunne du jo fristes til at spørge, "Prølihørher", hvad skal I så lave, når alle dyrene er ude, tyrene er studet, der skal ikke fodres, hegn er fikset osv. Jamen.... Det skal vi sige dig. Nu skal vi til at lave hø. Hø baller i tusindvis, som skal bruges til vinter. Plus vi skal til at klippe græs under hegnet med buskrydder, så strømmen ikke bliver afledt.


 

Kalv tæt på at ryge i detentionen (en lille sjov historie):

Lørdag kl. 01.30 ringede mobilen på natbordet. Det var Esbjerg Politi, som havde et dyr af racen skotsk højland, som rendte rundt på vejen (Storebæltsvej). Det er ikke sådan en opringning, som ligger på en top ti over de fedeste opringninger i verden.

Peder fik nummeret på patruljevognen, og betjenten fortalte at dyret nu befandt sig på bagsædet af vognen. Det gav ham et lille hint om, at dyret nok ikke var den største af sin race. 

Peder kom i tøjet og suste derind. Og ganske rigtig, på bagsædet af patruljevognen sad Lasse Betjent med en lille nyfødt kalv på bagsædet. Betjentene kunne fortælle, at de havde overvejet, at tage kalven med ind i detentionen, da de ikke vidste, hvad de skulle gøre med kalven. Vi blev hurtig enige om, at vi skulle prøve, at få kalven ind til dens mor i stedet for detentionen.

Lasse fik lov til at give kalven dets navn. Kalven blev døbt, og nu hedder kalven (en flot kviekalv) "Silka af Guldager" til evig tid og har fået øremærke nummer 105367-00683. 

Tak til Esbjerg Politi (Lasse og Søren) for deres indsats. På billedet (taget af Søren) kan du se Lasse og Silka på bagsædet. 

PS: Silka´s mor blev glad for at se hendes lille kalv igen.

PPS: Kære Lasse og Søren: Beklager den lille kokasse som Silka efterlod som souvenir på bagsædet af jeres patruljevogn.


 

Slagteri/Gårdbutik:

Det går fremad med vores byggeri. I sidste nyhedsmail lovede vi lidt billeder derfra. Peders Fætter Niels er ved at lave strøm, og der begynder, at komme lys i alle rum (modningsrum, skærestue, pølsemageri, pakkeri, kølerum, frostrum, butik, kontor osv.)

Lige nu er underleverandør desuden ved at sætte glidestænger op i modningsrum, hvor slagtekroppene skal hænge til modning. Som man kan se, går der en bjælke lige foran fordamperen hvilket betyder, at det er en ommer. Det gav os en del hovedbrud, og vi funderede længe over en mulig løsning. Nu vil bjælken i stedet blive sat bagved fordamperen, og så skulle den ged være barberet. Den tog lang tid for os at regne den ud.

Når afløb er blevet støbt, plus glidestænger er færdigmonteret, går vi i gang med gulvet. På gulvet vil der blive lagt en rengøringsvenlig/slidstærk epoxy. Så mangles der kun noget VVS-arbejde, hvor vi udnytter overskudsvarme fra kompressorerne til kølerummene til gulvvarme i butikken + fryserum.

Mht. inventar er vi gået på jagt efter diverse slagteriudstyr såsom kødhakker, lynhakker, vakuumpakker, pølsestopper, røgeovn osv. Vi har allieret os med en lokal kapacitet indenfor området, hvilket sikrer vi ikke køber noget forkert. Selve layoutet er lagt fast, så vi minimerer unødig intern transport. Det kan stadig virke lidt uoverskueligt for sådan et par simple bondemænd som os, men det går fremad.


Note: Når vi kender elforbruget efter vi er gået i drift, påtænker vi at sætte solceller på taget, således vi får minimeret vores elforbrug. Vi vil gerne være så "grønne" som overhovedet muligt.


 

Månedens opskrift:

Månedens opskrift kommer i denne måned fra Elin og Jørn Bonde: 


Italienske kødruller:

4 personer 


8 tynde skiver oksekød af yderlår (benløse fugle)

150 gram bacon

1 glas artiskokhjerter i olie

1,5 dl hvidvin

Timian

Salt og peber


Bank oksekødstykkerne ud til meget tynde skiver. Hak artiskokhjerter fint. Læg bacon og finthakkede artiskok hjerter på kødet, drys med lidt timian.

Kødet rulles sammen om fyldet og holdes sammen med en kødnål.

Opvarm olie i en tykbundet gryde og brun kødrullerne godt på alle sider.

Når alt er brunet tilsættes hvidvin, skru op for varmen og lad vinen koge ind, drys med lidt salt og peber.

Der tilsættes vand og kødrullerne simrer ved svag varme ca. 45 min.

Kød tages op og skyen koges ind så den bliver cremet, der kan evt. tilsættes lidt mere vand.

Hæld skyen over kødrullerne og drys med lidt frisk persille.

Serveres sammen med frisk pasta og en god salat.


Tak til Elin og Jørn ✌


Hvis du har en opskrift med kød fra Guldager Highland Cattle, og som du synes er helt formidabel, så send den gerne til os. Gerne sammen med et billede af det færdige resultat. 


Vi ses derude i naturen 


Hilsen


Thomas & Peder


PS: I næste nyhedsmail, vil du blive præsenteret af en komplet kavalkade af vores avlstyre.


 

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse