Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

11-08-2018

Guldager Highland Cattle News August 2018

Så er der igen nyt at berette fra Guldager Highland Cattle:

Der er sket rigtig meget siden sidst. Faktisk så meget, at jeg næsten ikke ved, hvor jeg skal starte :-).

Tørken har drillet os gevaldigt, hvilket alle landmænd sikkert kan nikke samtykkende til. Vi har slet ikke kunnet bjerge vinterfoder i tilstrækkelig grad, da plantevæksten er gået fuldstændig i stå. Heldigvis har folketinget givet tilladelse til, at man må slå arealer, som ellers var udlagt til brak. Det har betydet, vi har reddet hos en del vinterfoder på nogle brak marker helt oppe ved Skjern. Samtidig har Thomas udnyttet alle hans kontakter, så det ser ud, at vi lige kan klare os igennem vinteren. Vi forsøger at lave så meget foder som muligt som almindelig hø. Først og fremmest er det billigere sammenlignet med wrap hø. Men en meget væsentlig faktor for os er, at vi ønsker ikke at bruge plastic, som man bruger i stor stil, når man laver wrap baller. Brugen af plastic er imod vores principper.

Tørken har også gjort at vandhuller, vandløb osv. er tørret ud på den del arealer, hvilket gør, at vi må køre vand ud til dyrene. Det tager tid, og det er første gang nogensinde, at det har været nødvendigt for os. Ydermere er der flere arealer, hvor der ikke er mere foder til dyrene, hvilket gør, at vi er begyndt at fodre på flere arealer. Derved bruges det sparsomme foder, som skulle bruges om vinteren. Dette er et generelt issue, og tvinger mange landmænd til at slagte dyrene, pga. der ikke kan bjerges vinterfoder nok. Specielt økologerne er hårdt ramt, hvilket I også har kunne læse om i medierne. Nok om tørken, nu skal vi bare have en masse regn. De sidste par dage har vi fået næsten 60 mm, så mon ikke alt løser sig.

Vi er også blevet udtaget til kontrol. Og for at det ikke er løgn, har vi haft årlig økologi kontrol, hvilket er standard, når man er økolog. Men vi er også udtaget til areal kontrol og velfærdskontrol. Vi har simpelthen fået alt det kontrol, som man næsten kan tænke sig. Areal kontrol foregår via stikprøver, hvor ca. 5 % af alle bedrifter gennemgås hvert år. Vi havde sidste areal kontrol i 2011, så vi er overrepræsenteret rent statistisk. I 2011 gik vi glat igennem, men vi får lidt problemer denne gang. Det kan være hegnslinje, som er tegnet forkert ind, arealer som ikke er ordentligt afgræsset eller pudset af osv. Vi satser dog på at komme nogenlunde helskindet igennem, når den endelige kontrol er afsluttet efter d. 15/9. Velfærdskontrollen handler om , at en dyrlæge skal rundt og se alle dyrene, om de har det godt. Den er vi ikke så bange for, så det skal nok gå. Men man kan da godt tænke lidt, at nu må myndighederne altså lige give os lidt arbejdsro.

Vi har fået nogle nye større kunder, som jeg gerne vil fortælle lidt om. Vi skal nu til at levere kød til Næsbjerghus i Næsbjerg. Varde Ugeavis havde en artikel om os og Næsbjerghus i uge 31, hvor der var en dobbeltsidet artikel med 5 billeder af dyrene og forpagteren af Næsbjerghus (Tue) samt Thomas og jeg. Dette samarbejde forventer vi os en del af.

Derudover er vi begyndt at levere pistoler til Meny i Blåvand. For dem der ikke ved det, er en pistol en bagpart af dyret, og en bagpart består af 2 pistoler. Har vedlagt et billede, hvor Per fra Meny i Blåvand er ved at udskære et par pistoler i deres slagterbutik. Meny i Blåvand modner kødet en ekstra tand samt laver dryaging. Salget går godt derude, og butikken får meget positive tilbagemeldinger.

Vi leverer selvfølgelig stadig til Industrien inde i Skolegade i Esbjerg City. Et samarbejde vi også er meget glade for.

I forbindelse med Tønder Festival er vi blevet spurgt, om vi ikke kunne levere noget frisk tatar, som kokken Thomas Rhode, kendt fra diverse TV-programmer, skulle bruge til en gourmet middag mandag/tirsdag i uge 34. Det har vi sagt ja til, og vi har fået 2 fribilletter, så Thomas og jeg selv kan deltage. Det forventes, at vi samtidig skal sige et par ord dernede.

Som jeg skrev sidst har vi haft stude gående nede på Forland ved Farup. Forland ligger før diget helt ud mod Vadehavet. Det er et lidt farligt areal, at forpagte, da man med kort varsel skal kunne fjerne dyrene i tilfælde af storm. Vi måtte fjerne dyrene torsdag aften inden stormen Johanne kom, hvilket gav forhøjet vandstand og efterfølgende oversvømmelse dernede.

Vi har fået mange kalve i år, og planen er faktisk, at gentage succesen til næste år. Nogle bruger kunstig inseminering, men vi går ind for naturmetoden. Dette kræver at man har nogle tyrebasser. Jeg har vedhæftet billeder af 3 af vores foldtyre. Det er nogle ordentlige basser nogen af dem. Den sorte kalder vi Bjørn, og er købt sidste år på Rømø. Den røde hedder Gustav, og er tidligere interbreed vinder på tværs af alle racer på et dyrskue i Gl. Estrup for år tilbage. Den lyse, som hedder Licens, er en af de tyre med det højeste index i Danmark og er ikke fuldt udvokset endnu (men det kommer).

Vi slagter igen d. 13/8 og kødet er klar til udlevering tirsdag d. 28/8. Vi vil igen have det hele. dvs. kød kasser, frankfurter i flere varianter, spegepølser, fars, honning, men denne gang vil vi som noget nyt også have økologisk lammekød (se vedhæftede fil). Bestillinger kan ske via hjemmeside www.guldagerhighlandcattle.dk, og først til mølle princippet gælder.

Ellers barsler vi med en stor ting, som jeg desværre ikke kan løfte sløret for endnu, men forhåbentligt i næste nyhedsmail.  


Vi ses derude..... i naturen.

Mvh
Peder Bondemand

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse