Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

01-10-2017

Guldager Highland Cattle News September 2017

Så er der igen nyt at berette fra Guldager Highland Cattle:

Septembers regnmasser har overvældet os + de kreaturer vi havde i Varde Ådal. Faktisk var flere af arealerne så lavtliggende, at der næsten ikke var en tør plet tilbage. Med udsigt til endnu mere vand foroven + højvande i Ho bugt måtte vi handle hurtigt. Faktisk var det i sidste øjeblik, hvilket betød, at flere af dyrene måtte lære at svømme på den hårde måde, for at vi kunne redde dem op. Men det gik….. Vi fik alle reddet, og har nu kun nogle gående ved rensningsanlægget plus bagved Fibervision, hvor der er højtliggende arealer. Havde faktisk intention om at tage nogle billeder, men telefonen fik en del vand, efter jeg gik ned/under et par gange i det iskolde å vand.

Nogle af dyrene flyttede vi til Sædding Ådal. Et par dage efter havde en venlig sjæl i bedste mening åbnet et led, hvilket gav fri passage ud til villakvarteret ved Havbakken. Lørdag morgen kl. 04.25 blev vi ringet op, af nogle beboere på Havbakken, som havde 9 stude gående i haven…. Det var selvfølgelig ikke helt efter planen og vi rykkede ud med det samme. Med lommelygter og 3 mand fik vi gennet dyrene ind uden at øvrige beboere på Havbakken fik morgenkaffen galt halsen. Det blev dog til en lille notits i jv.dk, som åbenbart syntes det var en god historie. http://www.jv.dk/esbjerg/Villaejer-i-Esbjerg-blev-vaekket-af-ni-stude/artikel/2540690.

Villaejer i Esbjerg blev vækket af ni stude | Esbjerg | jv.dk
www.jv.dk
Det skotske højlandskvægs springtur endte på villakvarterets legeplads. Esbjerg: Et par bump mod husmuren tidligt lørdag morgen blev begyndelsen til en ...
 D. 10/9, var vi ude at se en skotsk kohvisker i Billund, som var på besøg 3 steder rundt i landet: Kohviskeren hed Lis Shaw, og hun demonstrerede, hvordan man kunne tøjle utæmmede skotsk højlandskvæg. Lis Shaw kommer som sagt fra Skotland og har 28 års erfaring. Seancen foregik ved at 4 tyre på 1½ - 2 blev lukket ind i en fangefold, hvorefter Lis Shaw hoppede ned i blandt dem. I starten var tyrene noget oppe at køre, men efter en 1½ times tid, var de nærmest hånd tamme. Fantastisk at se, hvordan Lis ved simple midler kunne håndtere tyre på 500 kg, som ellers uden problemer kunne tumle hende. Det lærte vi faktisk en del af, desuden var der en del spændende kollegaer fra Danmark med.

På bifronten er der helt stille. Bierne er indvintret of fodret med sukkervand. Vi napper deres honning og til gengæld giver vi dem sukkervand (noget for noget), så de har noget at leve af igennem vinteren. 2017 har været et ringe honning år, så vi satser på 2018. Alt honningen er tappet og pakket og klar til afgang. Nu er der noget vinterarbejde med at gøre grejet klar til næste sæson. Rammer skal afsmeltes og renses. Derefter skal der sættes voks i rammer  og magasiner gøres klar. Vores plan er at geare lidt op, da vi har masser af materiel, som vi ligeså godt kan få brugt.

Vi har været lidt i det impulsive forbrugs hjørne, og har købt 2 tyre af Mogens Stendal fra Bryrup. Han ejer den besætning i Danmark med det højeste gennemsnitlige indeks på dyrene. Disse 2 tyre vil blive brugt i næste års avl, hvor vi udvider besætningen fra ca. 60 ammekøer til 80 ammekøer. Det vil løfte vores indeks i besætningen væsentligt på sigt. I dag bruger vi 3 avlstyre, men til næste år skal vi bruge 5 stk.

Har vedhæftet 3 billeder. Et billede af Lis Shaw, et billede af hvor vi flytter dyrene til nyt græs og et billede af en virkelig stor flot skotsk højlands tyr ejet af Knud Christensen og Mogens Stendal. Han var et monster..... altså tyren. En kleppert på 1000 kg + og et virkeligt dejligt sind.

På afsætningsfronten har restuarant Industrien i Esbjerg fået konstateret rotter, og har måttet lukke helt ned i køkkenet. Så den afsætningskanal er lukket indtil videre. I stedet har et stort hotel i Esbjerg begyndt at købe vores honning til deres morgenmadsbuffet og som gave til deres gæster + har nu også bestilt masser af spegepølser, som de skal bruge i deres morgenmadsbuffet.

Vi har på det sidste gået over til at aflive dyrene på marken, når vi skulle slagte. Vi mener selv, at aflivning på marken er der meget mere dyrevelfærd i end at indfange dyrene, transportere dyr til slagteriet, hvorefter de står bundet indtil slagter afliver dem. Vi synes helt klart, det stresser dyrene mindre (hvilket kan smages på kødet). Der har på det sidste været en del debat i medierne, om dette burde være lovligt. Jeg/vi er for aflivning på marken.  

Vi har slagtet d. 25/9, og har udlevering d. 10/10. Der er stadig lidt kød til salg, hvis man skulle ønske at få suppleret lidt op. Vi slagter igen i morgen for at få lavet en masse spegepølser til "vores" hotel. Vi slagter sidste gang d. 3. december i år med udlevering d. 18/12. Hvis man har et firma, kunne man overveje at give sine medarbejdere en kød kasse fra Guldager i julegave, i stedet for en "kikset" vase :-).   

Vi ses derude..... i naturen.

Mvh
Peder Bondemand

Alle nyhedsbreve






































































Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Juni 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse