Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

05-04-2023

Guldager Highland Cattle News - April 2023

Der sker som sædvanligt så meget, og der er så meget at berette. 

 

BUTIKKENS ÅBNINGSTIDER OG LEVERINGSTURE: 

Butikken har åbent hver torsdag 14.00-18.00 på Tarp Byvej 6F. 

 

Vi kommer til Østjylland næste gang lørdag d. 22/4, lørdag d. 6/5 og lørdag d. 20/5

 

Sjælland besøges næste gang søndag d. 7/5 og næste gang søndag d. 4/6. 

Der kan dog godt blive tale om en ekstra tur til Sjælland, da der kommer rigtig mange bestillinger. Vi pakker ordren i den sekvens, som de kommer ind. Dvs. hvis man bestiller i god tid, jo bedre er ens chancer for, at vi kan levere det hele.

 

NYE PRODUKTER:

Arne og Michael tryller nede i slagteriet. Nu er der også: 

· Guldager øl pølser 

 

Guldager øl pølser er en lille tørret snack pølse, som man kan spise, når man er sulten for sjov. Evt. sammen med en skummende kold fadøl, hvis man rent undtagelsesvis er til den slags.

 

Vi oplever, at der sælges mere og mere kød i løssalg istedet for vores kødkasser. Dvs. kødkasserne er stadig et stort hit på vores ture til Østkysten og Sjælland. Men man sparer altså ca. 30 % (just saying) ved at købe vores 1x20 kg´s eller 1x10 kg´s kødkasser i forhold til, hvis man køber de forskellige udskæringer i løssalg. 

 

FREDNING I MARBÆK:

Danmarks Naturfredningsforening (DN) har fremsendt et fredningsforslag vedr. fredning af hele Marbækområdet til Fredningsnævnet. Det har rejst store protester i lokal området og inden fristens udløb var der over 3000 mennesker (det er fuldstændig vildt), der havde underskrevet et protest brev imod denne fredning af Marbæk, da det indebar restriktioner i brugen af Marbæk, fældning af skoven samt ingen tilskudsfodring af kreaturerne i Marbæk i vinterhalvåret (rewilding). Forvaltningen i Esbjerg kommune ændrede den stramme deadline (efter lidt politisk pres) mht. ophør af tilskudsfodring til medio april, således at vi kunne fortsætte med at fodre vores dyr. Næste skridt er et dialog møde mellem forvaltningen i Esbjerg kommune og DN d. 25/4, hvor man vil se, om man kan finde et kompromis. Vi har fået rigtig mange tilkendegivelser fra folk, som har fulgt vores opfordring om at melde sig ud af DN. I denne sag har DN fuldstændig mistet jordforbindelsen.

Tak for jeres støtte og support.

Kampen er dog ikke slut endnu. DN´s pistol er blot sænket en anelse, men er stadig ladt. Kampen fortsætter.

 

ULVEN BREDER SIG:

Pt. er der 29 ulve i Jylland, og om 5 år forventer man, at der er 100 ulve. Antallet af bekræftede ulveangreb er fordoblet i 2022 (32 stk, hvilket kostede 161 husdyr livet) i forhold til 2021 (16 stk, hvilket kostede 78 husdyr livet). Vi har indtil videre haft 3 episoder, hvor vi hver gang har haft en medarbejder fra Naturstyrelsen ude at tage DNA prøver. Alle 3 gange, har vi fået at vide, at man ikke med 100 % sikkerhed kan sige, at det var en ulv. Vi tror på, at der er et stort mørketal. Dvs. antallet af ulveangreb er langt højere end det, som der officielt meldes ud. Det kunne være sjovt at høre Naturstyrelsen, om hvor mange ubekræftede ulveangeb der er?

Det kan undre en, at der er forbud mod vildsvin i Danmark, nu når man gerne vil have ulven tilbage. Vildsvin var jo også en del af det oprindelige dyreliv i Danmark ligesom ulven. Men det skyldes jo, at vildsvin kan smitte vores tamgrise med svinepest, hvilket vil kunne ramme vores milliard eksport af grise kød. Det virker bare lidt dobbeltmoralsk. Enten tager man det hele, eller også ingenting.

Vi kan godt forstå, man vil undgå, at vores eksport af grise bliver ramt.

Hvor mange skambidte naturpleje dyr skal der på bordet, før at man tænker, at vi har et alvorligt problem med ulven?

 

PS: Lige nu er der flere og flere fåreavlere, som kaster håndklædet i ringen og giver op efter gentagne ulveangreb.

 

GULDAGER HIGHLAND CATTLE ANSÆTTER NYE MEDARBEJDERE:

Thomas og jeg har været på besøg hos Lis og Niels i Karise og kigge på dyr. Det plejer vi at gøre hvert år. Vi købte 19 stude denne gang, og de bliver leveret til Guldager sidst i april. Vi glæder os til samarbejdet. Det koster gerne Niels en flaske whisky hver gang, og efter håndslag Thomas og Peder tusindvis af kroner. Det er en meget dyr, men rigtig god whisky.

 

DE FØRSTE DYR ER LUKKET UD PÅ GRÆS:

Vi har lukket de første dyr ud på græs ved den gamle vandmølle på Nørholm Gods. Som en lille sidebemærkning kan det nævnes, at det er nogle af de samme dyr, som løb ud sidste år på selvsamme areal. Vi håber inderligt, at de bliver inde denne gang. Der er ihvertfald fuld knald på hegnet, og man er velkommen til selv at prøve.

   

STOP AF AFGRÆSNING PÅ 3000 HEKTAR PGA. PFAS:

Naturstyrelsen har sat afgræsning af 3000 hektar jord i bero efter fund af PFAS af hensyn til fødevaresikkerheden. Alle forpagtere har fået besked i sidste uge. Det stiller en masse landmænd i en meget svær situation, da så kort tid inden græsningsæsonen sættes i gang mangler afgræsningsarealer. På kort sigt presser det prisen på jord til afgræsning op, men på lidt længere sigt vil det yderligere reducere antallet af kvæg i DK, hvilket vil gå ud over naturplejen på sigt. Guldager Highland Cattle er ikke ramt af disse restriktioner, men vores tanker går til de berørte landmænd, og vi mener (hvem kan være uenig), at vi skal have stoppet for brugen af PFAS hurtigst muligt.

 

NY KUNDE:

Vi har fået en ny lille sjov kunde. Det drejer sig om det nyåbnede spisested Time2Enjoy, som ligger i forlængelse af SpeakEasy Cocktailbar (en cocktailbar for det kvalitetsbevidste publikum) i Kronprinsensgade 99. Time2Enjoy har åben torsdag (15.00-21.00), fredag 12.00-23.00 og lørdag (10.00-23.00). Hvis man vil prøve noget nyt og afsindigt lækkert så kig fordi Bettina og Dennis på Time2Enjoy.

 

Vi ses derude i naturen eller i butikken.

 

Hilsen

Michael, Arne, Thomas & Peder

Guldager Highland Cattle

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse