Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

27-06-2024

Guldager Highland Cattle News - Juni 2024

Der sker som sædvanligt så meget, og der er så meget at berette. 

Åbningstider i butikken: 

Butikken har åbent hver torsdag 10.00-17.00 og fredag 10.00-16.00 på Tarp Byvej 6F.

Men fredag d. 28/6 holder butikken ekstraordinært lukket, da Dennis er på vej til en grill konkurrence i Belgien og Peder er forhindret.

Leveringsture i juni:

Vi kommer til Østjylland næste gang lørdag d. 29/6, og lørdag d. 27/7. 

Vi kommer til Sjælland næste gang søndag d. 30/6, og søndag d. 28/7.

Vi pakker ordren i den sekvens, som de kommer ind. Dvs. hvis man bestiller i god tid, jo bedre er ens chancer for, at vi kan levere det hele. Lige nu vil man opleve, at man bliver skrevet på venteliste pga. sommerferie og stor stigende efterspørgsel efter vores produkter, som er produceret uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning, og hvor kvæget kun er græsfodret.

Ferie:

Dennis og Arne holder en velfortjent ferie i uge 27, 28 og 29. Det betyder, vi lukker gårdbutikken ned i denne periode. Hvis man går helt i panik, og er ved at ”dø” af sult, kan man tage fat i Peder.

Nyt produkt:

Vi er begyndt at lave carnivore svinebacon uden nitrit,eftersom der er mange,der har spurgt specifikt efter dette. Carnivore svinebacon kan bestilles via hjemmesiden.

En epoke er slut i Marbæk:

D. 25/6 var vi til infomøde ved Esbjerg kommune, om at alle kommunens forpagtninger skal i udbud. Dette gør man for at sikre, at kommunens forpagtninger bliver udlejet til markedspris og med fokus på naturen. Esbjerg kommune starter i Nord med hele Marbæk området. Tilbudsfrist er d. 28/8. Vi vil selvfølgelig byde på nogle af disse arealer, men vi forventer ikke, at vi vinder. Det betyder, at det er slut med Skotsk højlandskvæg i Marbæk området senest d. 31/12-2024. Dyrene vil forsvinde fraMarbæk, da Esbjerg Kommune ej længere vil tillade vinterfodring derude, da kommunens (altan) biologer mener, at arealer bliver optrådt og plørede rundt om foderpladserne.

Det skal præciseres, at Esbjerg kommune ikke ønsker rewilding på disse arealer. Man ønsker blot ingen tilskudsfodring, hvilket betyder at dyrene skal fjernes i vinterhalvåret.

Næste år er det så arealer i den indre by, som kommer i udbud. Dvs. vores arealer ved Sædding Ådal og Kvaglund. Her vil der også komme krav fra kommunens side, om at der ej må vinterfodres. Det udbud forventer vi heller ikke at vinde. Vi kan ikke byde på arealerne, hvis vi ikke har plads til dyrene om vinteren.

Dette kan være en katastrofe mod Guldager Highland Cattles eksistens, da vi mister vinterfodringsarealer til ca. 200-250dyr, som ellers snart har præget Esbjergs grønne arealer i snart 20 år. Vi mener, at hvis Esbjerg kommune ønsker naturpleje dyr om sommeren, så bør de også hjælpe med at finde plads til dyrene om vinteren.

Vi ved,at rigtig mange af vores læsere af nyhedsbrevet, har haft mange gode dejlige oplevelser med dyrene gennem årene,som man opfordres til at dele ved at sende en mail med et par ord og meget gerne evt. billeder til den ansvarlige byrådspolitiker for Plan- og Byudviklingsudvalget (som står bag denne beslutning) Henning Ravn, på mail henra@esbjerg.dk. Vil dog godt opfordre til, at det gøres i en aldeles god, venlig og sober tone.

CO2 kvoter:

Så kom resultatet fra treparts forhandlingerne endelig på bordet. Det er meget slemt, men kunne være værre. Fra 2030, skal man som dyreholder betale 120 kr pr. tons CO2, og i 2035 stiger det til 300 kr pr. tons CO2. Hvis en ko producerer 4 tons CO2 om året, så kommer det til at koste 1200 kr/ko/år, når det er fuldt implementeret. Der er ikke noget i udspillet, der fortæller om en malkeko producerer ligeså meget CO2 som en ko der laver naturpleje eller omvendt. Udflagningen af dansk landbrug er begyndt.

Guldager Highland Cattle mener:

Dette er konkurrenceforvridende, da Danmark går ene gang med disse afgifter.

Hvis fødevarer ikke bliver produceret i Danmark, så bliver det blot produceret andre steder i verden, hvor man ikke er så CO2 effektive i Danmark. Det er med andre ord suboptimering.

Bemærkning: I stedet for disse lappeløsningernationalt, burde man globalt kigge på at få stoppet befolkningstilvæksten.

Rewilding update i dagens TV avis:

2 ansatte ved Naturstyrelsen er netop blevet anklaget for grov alvorlig brud på dyrevelfærdsloven i Mols Bjerge. Hvis det havde været en landmand, var han blevet frataget retten til at holde dyr. Det er spændende om Naturstyrelsen fremadrettet bliver dømt til ej at måtte holde dyr. Plus hvad det kommer til at betyde for de 15 nationalparker som Naturstyrelsen har liggende i støbeskeen, hvor man ønsker helårsafgræsning uden decideret vinterfodring.

Arrangementer:

Vi griller fredag d. 28/6 ved Warwick i Varde.

Hvad laver vi lige nu:

Vi går med buskrydder og gør hegnet frit

Vi bjerger vinterfoder. Vi forsøger altid at lave hø i stedet for wrap, for at undgå brugen af plastic.

Vi tjekker vores dyr

Arne og Dennis holder velfortjent fri.

 

Vi ses derude i naturen eller i butikken.

 

Hilsen

Dennis, Arne, Henrik, Thomas & Peder

Guldager Highland Cattle

Alle nyhedsbreve


Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Juni 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse