Så er der igen nyt at berette:
Faste ugentlig åbningstider i gårdbutikken:
Det går rigtig godt med vores nye faste åbningstider i vores lille "gårdbutik". Vi holder åbent hver torsdag fra 16.00-18.00.
Vi oplever flere og flere, som kigger forbi uden at have bestilt, for at se hvad vi har på lager. Hvis du vil være sikker på at få noget specifikt, er det er dog stadig en god ide, at bestille på forhånd via hjemmesiden (guldagerhighlandcattle.dk), da du så er sikker på, at stå først i køen.
Take-away eller ud at spise med god samvittighed – nyt samarbejde med Blichers kro i Tjæreborg
Vi har indledt et samarbejde med Blichers Kro (blicherskro.dk/) i Tjæreborg, hvilket betyder, at der fremover kommer til at være skotsk højlandskød på deres menukort. Blichers Kro har åbent i krostuen, men leverer også ud som take away i stor stil. Hvis I skal have noget at spise en aften, så er Blichers Kro værd at overveje. Når man så bestiller, så kunne man jo evt. sige: "Jeg vil kun have oksekød, hvis det er fra Guldager Highland Cattle" ;).
Samarbejde med Danmarks Naturfrednings Forening (DNF):
I søndags havde vi årsafslutning med vores lokale afdeling af Danmarks Naturfrednings Forening. En hyggelig dag med hjemmebagt kage, øl/sodavand og frankfurter fra Guldager Highland Cattle sammen med de frivillige, der driver afdelingen i Esbjerg.
Vores samarbejde med DNF går ud på, at vi afgræsser nogle hedearealer i Marbæk bl.a. Firekløverheden, hvor den yderst sjældne Ensian Blåfugl lever.
Vi beundrer de ildsjæle der driver de lokale afdelinger af DNF og deres passion for naturen og den danske fauna og det er værd lige at fremhæve, at to af disse ildsjæle netop har udgivet en bog "Floraen i Marbæk" på 412 sider (Carsten Mathiesen har skrevet bogen og Knud Erik Vinding har taget billederne). Den kan købes via Hjertingposten.dk/klubvadehavet.
Vi er glade for at Danmark Naturfredningsforening har valgt os, som deres samarbejdspartner i Esbjerg området og takker for en hyggelig årsafslutning.
Pimpet firmabil:
Som jeg skrev i sidste nyhedsbrev, så er vores firmabil blevet pimpet. Det giver lidt opmærksomhed i trafikken, når vi er ude, at levere kød rundt om i landet. Bilen er blevet pimpet hos OK Skilte & Print i Jels. Vi afleverede bilen kl. 22.00 torsdag aften, hvorefter Gitte og hendes mand arbejdede på bilen hele natten, hvorefter den var klar til afhentning kl. 09.45 fredag morgen.
Sublim service og godt håndværk. Af hjertet tak.....
Besøg af Riber Kjærgårds Landbrugsskole:
Vi har haft besøg fra Riber Kjærgårds landbrugsskole. 15 unge dygtige mennesker (vi synes, de var ret seje) + deres faglærer, med en dedikation til landbruget.
De havde et ønske om at se et anderledes landbrug, som ikke var konventionelt, og som gjorde tingene på en anderledes måde. Vi startede med at se dyrene i deres rammer, inden vi tog hjem til vores lille gårdbutik. Der kom mange gode relevante spørgsmål fra de unge mennesker. Vi tror måske det satte nogle tanker i gang hos dem om, at man skulle forsøge, at sætte så lille et miljø aftryk på naturen som muligt, dvs. ingen sprøjtemidler, kunstgødning, og så lidt plastic som overhovedet muligt. Men også det med at differentiere sig, og holde en fast kurs, og selv afsætte sine produkter i stedet for blot at sælge til f.eks. Danish Crown og Arla. Vi tænker, at besøget var en succes, for Riber Kjærgaard allerede har forespurgt om de måtte komme igen. Det må de selvfølgelig, og de har faktisk allerede været på besøg igen i dag.
Ny erhvervsfotograf:
Vi har haft en erhvervsfotograf (Karina) ude at tage billeder. Billeder som vi vil bruge i vores fremtidige markedsføring.
Karina tager både billeder af private og erhverv. Så hvis man mangler en knaldhamrende dygtig fotograf, så kan vi på det varmeste anbefale hende. Her kan du se nogle af de billeder Karina har taget hos os:
https://erhvervsfotografkfb.dk/case-guldager-highland-cattle/
Winther is coming...
Vi har lavet en masterplan for vores vinterfodring. Normalt har vi jo dyrene gående på ca. 45 lokationer sommeren igennem. Men det er lidt bøvlet (der er f.eks. ret langt til Løgumkloster i en traktor, som max kører 40 km/timen, med hø), hvis vi skulle fodre dyrene on site, så at sige. Derfor samler vi dyrene sammen på udvalgte højt liggende steder i nærområdet, så dyrene kan gå forholdsvis tørt vinteren igennem. Dette puslespil over, hvor dyrene skal flyttes fra og til og i hvilken rækkefølge, er lavet i et excel regneark. Det giver os et godt overblik, og sikrer at puslespillet går op.
Vi er i gang med at flytte dyrene til deres vinterpit, hvilket jo også betyder, at vi så småt er gået i gang med at vinterfodre. Vi bruger kun store baller, da livet simpelthen er for kort til små baller (hø baller). Vi synes, det går nemmere og nemmere med at flytte dyrene, da vi har brugt nogle meget rolige tyre de sidste par år, samt fået sorteret de vilde dyr ud af vores avl. Det giver bonus nu.
MÅNEDENS SOLSTRÅLE HISTORIE
Satellit baseret kontrol:
I forbindelse med udbetaling af EU-støtte på alle arealer, har der tidligere årligt været udført stikprøve kontrol på ca. 5 % af alle landmænd.
Hvis man ikke har opfyldt betingelserne for landbrugsmæssig drift, dvs. f.eks. at have afgræsset som de arealer vi afgræsser, så vil man blive trukket i EU-støtte. Da denne EU-støtte er den overvejende indtægt for naturplejere som os, kan et kontrolbesøg gøre rigtig ondt, hvis man ikke har lavet sit arbejde ordentligt. Ydermere trækkes der kun fra i ens støtte.
Vi har haft kontrol 2 gange i vores "levetid". 1. gang gik det godt, og det havde ingen økonomiske konsekvenser for os. Dvs. vores hegn var registreret korrekt + vi havde afgræsset og afpudset vores arealer efter forskrifterne. 2. gang kom der 2 konsulenter og lavede kontrol, og de brugte 2 uger på at fysisk gennemgå vores marker fra Løgumkloster i Syd til Nymindegab i Nord. Også 2. gang gik vi igennem, dog med lidt fratræk pga. hegnet stod et par meter forkert i forhold til det vi havde søgt på. Vi afgræssede dog et større areal end det, vi havde søgt på.
Med denne stikprøve kontrol på 5 %, kunne landmanden kalkulere med, at det så kun var hvert tyvende år, der ville være kontrol, og dermed kunne der, hvis man havde slette hensigter, godt risikere, at tage et par chancer. Dvs. søge EU-tilskud på et areal, selvom arealet ikke blev afgræsset eller afpudset. Denne yderst teoretiske mulighed er nu en saga blot, da landbrugsstyrelsen har indført et nyt værktøj kaldet ‘satellit baseret kontrol’.
Det er altså smart. I stedet for den fysiske kontrol, er det nu en satellit, som drøner hen over hovedet på os med 3 dages mellemrum, og tjekker om alle arealer er afgræsset eller afpudset. Det betyder i realiteten 100 % kontrol, dvs. det er med til at sikre en mere effektiv naturpleje på samtlige arealer. Der bruges meget mindre tid på fysisk kontrol plus der spares tusindvis af timer på landevejen osv.
Hvis der er for meget biomasse på marken, giver det en alarm (man opererer med et trafiklyssystem dvs. grøn, gul og rød). Vi har fået rød alarm på to marker, hvor landbrugsstyrelsen vurderer, at der ikke er fjernet nok biomasse til, at der kan udbetales EU-støtte.
De to marker er afgræsset, og der er jo altid lidt begynder vanskeligheder med et nyt system. For at modbevise det kan vi via en app, som landbrugsstyrelsen har udviklet, tage nogle billeder med vores mobiltelefon, som registrerer vores placering via en GPS. Vi synes bare, det er rigtig smart, og flot arbejde fra landbrugsstyrelsens side. Længe leve den digitale udvikling 🙂.
Vi ses derude i naturen
Mvh
Thomas og Peder