Vi har åben hver torsdag i vores lille butik fra 14.00-18.00. Folk spørger tit, om vi ikke snart udvider åbningstiderne. Jow..... Men ikke lige nu. Vi har simpelthen for travlt.
Lige nu kører vi til Århus hver anden uge, mens Sjælland besøges hver 4. uge. Vi kommer til Århus næste gang lørdag d. 4/6 og søndag d. 19/6. Sjælland besøges næste gang søndag d. 5/6.
Sommeren er på vej, og græsset gror:
Vi har næsten flyttet alle dyrene up på deres respektive græsarealer. Vi mangler stadig, at flytte dyr til Nymindegab (pga. sandflugt skal en del hegn reetableres), Pølmosen, Ølgod golfklub, Løvrup krat, Varde Ådal (et enkelt areal), og en del arealer ved Nørholm (vi er ikke færdig med at hegne). Det er en ren fornøjelse, at komme hen til et nyt areal med vognen fuld af fuld af dyr og lukke lågen op. Dyrene kommer lige ud af vognen, kigger sig lidt omkring, og går så i gang med at græsse.
EU-støtte:
Vi har stadig ikke modtaget vores EU-støtte for 2021 pga. dobbelt kontrol nævnt i sidste nyhedsbrev. Landbrugsstyrelsen har en absolut sidste bagkant d. 30/6, hvilket vi nærmer os med hastige skridt. Vi ser frem til det, så vi kan få betalt vores regninger og tilbagebetalt vores kassekredit.
Vores smiley er tilbage:
Fødevarestyrelsen har været på uanmeldt kontrol på slagteriet, og vi havde vores procedurer og dokumentation i orden. Dvs. vi er tilbage med en kontrolrapport i topform 🙂. Du kan se selve kontrol- rapporten via link på vores hjemmeside. Fødevarestyrelsen er forresten altid yderst velkomne.
Ulven er her:
Vi afgræsser normalt en del arealer for Militæret ud mod Ho Bugt ved Bordrup før Ho, når man kører ud mod Skallingen.
Da vi tjekkede hegn derude, inden vi lukkede dyr ud, bemærkede vi spor på arealet, som lignede ulv. Vi kontaktede den lokale hyrde (Bjarne) fra Naturstyrelsen derude, og flere lodsejere med kvæg. De havde store problemer ulven. Når kvæget blev angrebet om natten, måtte man ud med ATV´er, lygter og hujen for at få ulven jaget væk. Så sover man altså ikke godt, hvis man har dyr. Pt. er der 3 ulve omkring Skallingen/Ho/Vrøgum/Oksbøl/Blåvand. Vi havde lukket dyr ud på arealet ved Bordrup om morgenen, men valgte efterfølgende, at tage dem hjem igen samme aften. Det er første gang, vi har taget den beslutning. Det er lidt en game changer i vores hverdag som naturplejere. Naturstyrelsen betaler erstatning, hvis det kan bevises med DNA-test, at det er en ulv, som har angrebet og dræbt et dyr. Men den erstatning er for os fuldstændig ligegyldig. Vi vil blot passe på vores dyr.
Marbækdag:
D. 22/5 deltog vi i Marbækdagen for første gang siden 2019. 2020 og 2021 var dagen aflyst pga. Corona. Marbækdagen er dag fuld af natur- og kulturoplevelser i det fri. Der deltog ca. 4000 mennesker, og vi var også til stede på vores sædvanlige plads med 2 tyre (meget rolige....... utrolig rolige faktisk), røget oksebryst og en grill med frankfurtere (se billede).
Nye kalve:
Det har nærmest væltet ud med kalve, og nu mangler vi faktisk kun at der kommer kalve i den hemmelige skov, hvor der går 12 køer. Kunne spamme jer med billeder af alle disse kalve, men har valgt at skåne jer lidt. Sender blot et billede fra en mark, hvor der går 14 køer, og nu 14 kalve heriblandt 3 kridhvide.
Oksekød stiger generelt:
Danish Crown har netop bekendtgjort, at oksekød er steget ca. 50 % det sidste år. Det skyldes stigende mælkepriser, Corona, krigen i Ukraine, voldsomt stigende priser på korn, vigende produktion samt stigende efterspørgsel. Lige nu koster hakket oksekød knap 50 kr pr. halve kilo i det lokale supermarked. Vi tager pt. 85 kr/kg for hakket oksekød af græsfodret højlandskvæg. Dvs. vi er lige pludselig billigere med et produkt, som er så meget bedre. Hvorfor er vi så det? Vores omkostninger er faktisk steget med ca. 10 kr/kg (slagteomkostninger, strøm, brændstof osv.), men pga. vi kun fodrer med græs, er vores foderomkostninger ikke steget så meget som andre kødkvægsproducenter, som fodrer deres dyr (som går inde i en stald), med kraftfoder.
Opskrift roastbeef:
Brun stegen i smør på en pande. Jeg bruger en jernpande, som giver den bedste stegeskorpe. Den skal brunes på alle sider.
Dernæst laves en kryddersalt i en morter. Heri kommes groft salt, blade fra nogle kviste rosmarin, et par fed hvidløg og lidt peber fra kværnen. Det stødes grundigt og fordeles øverst på roastbeef stegen.
Forvarm ovnen til 150 grader og sæt et stegetermometer i stegen. Sæt stegen i ovnen og lad den stå til termometret viser 56 grader. Det varer en lille times tid. Det er afgørende for et perfekt resultat, at stegen tages ud præcist når temperaturen når 55-56 gradere. Herefter hviler stegen under et klæde 10-20 minutter. Fjern krydder salt laget og stegen er klar til udskæring og servering.
Tak til Egon fra Næsset i Fredericia for denne opskrift 🙂.
Vi ses derude i naturen eller i butikken.
Hilsen
Arne, Thomas & Peder