Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

09-09-2018

Guldager Highland Cattle News Sebtember 2018

Så er der igen nyt at berette fra Guldager Highland Cattle:

Vi var til Gourmet aften i forbindelse med opstart af Tønder festival. Det var to aftener (mandag/tirsdag d. 20-21/8) i Fiddlers Green bygningen. Det var en god oplevelse. Menuen bestod af 2 forretter med røget ørred fra Hellevad, og tartar lavet af skært kød fra Skotsk højlandskvæg (vi var sponsor på denne del :-)), hovedretter var lam fra Havervadgaard i Skærbæk (3 små anretninger) og til sidst en dessert med bær fra Fæborggaard. Vibegaard havde leveret saft og dessert vin. Gram slot havde leveret forskellige øl til maden.

Jeg har vedhæftet billede af "vores" tartar.

På billedet herunder, står kokken Thomas Rode og forsøger og komme i kontakt med Thomas. Thomas ignorerer ham dog lidt synes jeg. Men det er jo fordi han lige er i gang med at spise.

Vi fik også lov til at sige et par ord til alle gæsterne (2 x 100 stk) om Guldager Highland Cattle. Bl.a. sagde vi, at vi startede da vi var henholdsvis 22 og 27 år gamle i 2005. Den hoppede de ikke helt på... he he. Så et par gode aftener med de kulinariske i højsædet, en masse nye spændende kontakter og nogle halv lange køreture hjem sidst på aftenen.


Vi har også haft velfærdskontrol d. 3/9. Dyrlægen var med rundt sammen med Thomas, og hun fik set snart alle dyrene. Hun var meget imponeret over, hvor godt de havde det. Så vi fik meget ros. Det er vi ret stolte af, da det lægger os meget på sinde, at vores dyr har det godt. Men vi fik lidt anmærkninger, da vi ikke havde nogle registreringer på plads. Alle de registreringer der skal laves hele tiden. Det går en del op i papir arbejde hele tiden, hvilket tager tid fra det, som vi jo allerhelst vil lave.

Vi skal for eksempel registrere følgende:
- Alle marker skal registreres under det centrale husdyrregister (CHR)
- Dyrlæge skal registreres under CHR
- Løbning skal registreres, hvilke køer bliver bedækket af hvilke tyre
- Vi skal dokumentere, at vi har obligatorisk dyrlæge registrering
- Kælvinger skal registreres med dato, mor, kønnet på kalven, kalvens CHR-nummer
- Der skal laves gødningsregnskab (selvom vi ikke bruger gødning)
- Sprøjteregistrering (vi sprøjter ikke)
- Hvor mange baller hø, der laves på hver mark
- Slagtninger
- EU-ansøgning på hver eneste mark
I- ndberetning af moms
- Osv.

Jeg kan godt forstå frustrationen fra de danske landmænd, som helt sikkert har endnu flere registreringer og papirarbejde end os. Det bliver så kompliceret, at man bruger konsulenter til det meste.

En lille sjov historie:

Jeg har meddelt mine unger (Pelle, Olivia og Mathilde), at nu får de ikke flere lommepenge af mig (de får normalt 10 kr om ugen). I stedet har de fået 20 høns og 1 hane. De æg, som hønsene lægger, skal jeg nok sælge for dem. Men de skal selv betale for foder. Derudover skal de sørge for at hønsene får frisk græs hver dag. Det har motiveret dem, så nu samler de græs, samler æg ind og gør dem rene og fine, og maler billeder på æggebakkerne. Det er ret morsomt at observere :-).  Derudover har vi nu en rugemaskine med plads til 48 æg af gangen (det er her hanen kommer ind i billedet). I weekenden er der kommet 21 kyllinger indtil videre, og i en masse sjove farvekombinationer. Er nu ved at lave nyt hønsebur i stalden, og så er det meningen at ungerne skal prøve at sælge de små kyllinger på nettet. Forhåbentligt lærer det dem grundprincippet, at man skal yde, før man kan nyde. Plus, at man skal sørge for at ens dyr har det rigtig godt.

Har vedlagt et billede af de små søde pipper (og unger).

Thomas og jeg har brugt dagen i dag (søndag) nede i Draved mose ved Løgumkloster, hvor vi har en del stude gående. Motorsaven og buskrydderen kørte konstant for at gøre hegnet frit, så der ikke var afledning af strøm. Arealet er på ca. 60 hektar og hegnet er ca. 10 km langt. Så vi kommer vist til at sove godt i nat.

Vi har slagtet og har kød klar til udlevering onsdag d. 12/9. Kødet kommer fra 4 unge stude, som er blevet krogmodnet i 16 dage i kølerum. Studene er blevet lagt ned på marken med riffel (velfærdsslagtning) for at undgå stress i kødet, men vigtigst af alt: en mere værdig afslutning på et langt frit liv under åben himmel. Vi vil igen have det hele. dvs. kød kasser, frankfurter i flere varianter, spegepølser, fars og honning. Bestillinger kan ske via hjemmeside www.guldagerhighlandcattle.dk, og først til mølle princippet gælder.
 
Vi ses derude..... i naturen.

Mvh
Peder Bondemand

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse