Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

25-07-2022

Guldager Highland Cattle News - Juli 22

Der er sket så meget, og der er så meget at berette. 

 

Vi har stadig kun åben hver torsdag i vores lille butik fra 14.00-18.00, men vi forventer faktisk at udvide vores åbningstider og produktsortiment i september. Der er noget undervejs, som vi løfter sløret for i næste nyhedsbrev. Vi havde dog ikke åbent i uge 29. For det første holdte vi ferie, men vi havde faktisk også fuldstændig udsolgt.

 

Levering til Sjælland og Aarhus

Vi kommer til Aarhus næste gang søndag d. 31/7 og lørdag d. 13/8. 

Næste Sjællandstur er søndag d. 14/8.

 

Specielt turene til Sjælland kan være lidt lange (selv for en bondemand). Derfor er Peders far en gang imellem med som 2. kører. Efter en tur som startede kl. 06.00 (bilen blev pakket fra 04.00-06.00) og sluttede kl. 02.30, var selv 2. kører en anelse basket. Peders fars kommentar var dagen efter: ”Hvis dette er livet, så frygt ej døden”. 

 

Vi kører hø

Lige nu har vi travlt med at bjerge hø til vinteren. Vejrudsigten bliver studeret nøje, så vi kan finde sammenhængende dage uden nedbør. Nogen gange holder vejrudsigten ikke helt, og det vi er nødt til at tage nogen chancer for at nå at bjerge alt høet. Vi forsøger så vidt muligt at lave så meget hø som overhovedet muligt, uden at skulle pakke det ind i plastic (det kaldes wrapballer). Vi kan nemlig ikke lide at bruge plastic. Det strider imod vores princip, om at lave så lille et klimaaftryk, som overhovedet muligt. Når der køres hø, så stopper man ikke til normal arbejdstid. Man stopper, når man er færdig.

 

Nørholm Gods 

Vi er næsten færdige med alle hegninger på Nørholm Gods, og der er lukket dyr ud på arealerne. Hvis du trykker på linket her, kan du se en lille video, af nogle af vores 1 års kvier, som bliver lukket ud på et af arealerne. Man kan godt få den tanke, at dem ser vi da vidst aldrig igen. 

 

Tyrene er lukket ud

Årets tyre er udvalgt, og er blevet lukket ud til deres respektive veninder. Vi har desuden udvalgt 13 stk 2 års kvier (ud af 50 stk), som nu bliver lagt til. Vi kigger på følgende kriterier, når et dyr vælges ud til avl. Det første 3 kriterier er: Sind, sind og sind. De skal være rolige. Derefter skal de gerne have et lille yver og en stor bagdel…. Sådan lidt simplificeret.

Linket her viser en lille video fra Marbæk, hvor vi lukker tyren Monty ud. Monty forstår, at spille cool og se total uinteresseret ud, når han stepper majestætisk ned af vognen. Man tænker, det må da give lidt action med en flok køer, og en tyr som ikke har set en ko i 6 måneder. Men Monty vil hellere klø sig på et træ og spise lidt græs…. Men et eller andet gør han rigtig, fordi han plejer, at have fuld plade, dvs. der kommer ligeså mange kalve, som der er køer. Måske er det hans cool facon (og selvfølgelig fordi han er en stor flot fyr på ca. 1000 kg), at damerne falder pladask for ham. Nu går der så ca. 9 måneder, så begynder næste års kalve at titte frem.  

 

Kokasse banko i Vester Nebel

D. 12/6 var der byfest i Vester Nebel. Vi var blevet spurgt, om vi ikke kunne komme med et par kreaturer til kokasse banko. Reglerne for kokasse banko er forholdsvis simple. Man laver en indhegning på f.eks. 6 x 6 meter. Arealet deles op i 100 lige store felter. Man køber derefter et felt for f.eks. 50 kr. Det felt som først bliver ramt af en kokasse løber så med præmien, som kunne være 2500 kr (overskuddet går til byfestens kasse. Såre simpelt….. Vi kom med 2 tyre (halvbrødre), og regnede med en hurtig afgørelse. Men de 2 drenge forstod at gøre det vildt spændende, og leverede først en klat til aller sidst, hvor adrealinen efterhånden var helt oppe at ringe. Du kan se drengene på bankopladen her under og landets dyreste kokasse på billede nummer 2 - lige foran den røde balje. 

 

Vores medister går som varmt brød:

Vi er begyndt at lave medister på vores lille slagteri. Den er faktisk ret god, hvis vi selv skal sige det (og vi er måske lidt partiske her). Vi bruger udelukkende grisekød fra fritgående Duroc, og så krydres den med salt, hvid peber, allehånde og muskat. En kunde kom, og skulle lige prøve den. Næste uge kom kunden igen og bestilte 20 stk. Så har man da i hvert fald til en uges tid.

 

Pyh….. Det er varmt:

Billedet her er fra årets hidtil varmeste dag. Det er fra Stavholm ved Skjern Å. På billedet kan man se studene stå ved ”poolen” og køle af. Skotsk højlandskvæg har både underuld og overuld, så de trives faktisk bedst med køligt vejr. Hvis det bliver for varmt hopper de gerne i vandet.


Vi ses derude i naturen eller i butikken.

Hilsen

Arne, Thomas & Peder

Alle nyhedsbreve


Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Juni 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse