Så er der igen nyt at berette.
Vores lille ydmyge "butik" har åbent hver torsdag fra 16.00-18.00.
Vores kølebil kører til Århusområdet fredag d. 26/3 + fredag d. 9/4. Københavnsområdet får besøg lørdag d. 10/4.
Hvis du skal have fryseren fyldt op med bæredygtigt naturkød, så kan du bestille via hjemmesiden www.guldagerhighlandcattle.dk
Oksekød er den store klimasynder:
Den grønne tænketank (Consito) har offentlig gjort den store klimadatabase, hvor man kan se, at oksekød er den helt store klimasynder med det største klimaaftryk. Consito har også brugt tid på at beregne, hvor meget de forskellige udskæringer belaster miljøet. Den mest belastende udskæring er mørbrad, fordi der skal produceres flere køer for at lave 100 kg mørbrad end for at lave 100 kg hakkekød.
Nogen gange bliver man bare så træt....zzz zzz.
Hvorfor bruger man tid på at beregne klimabelastningen af de forskellige udskæringer, uden at skelne til de forskellige produktionsformer.
Vi har vedhæftet et amerikansk studie tilsendt fra Alexander i København, som netop sammenligner klimaaftrykket fra konventionelt kvægdrift og regenerativ fritgående græsfodret kvæg (som vores).
Alexander skriver: Ved den pågældende farm (White Oak Pasture), var klimaaftrykket 111 % lavere, end konventionelt kvægdrift. Når dyrene plejer jorden med deres naturlige gødning og stimulerer græsvækst, bindes der store mængder CO2 i jorden. Faktisk konkluderede dette studie, at CO2 udslippet ved naturlig kvægdrift pr. kilo kød var -3,5 kg. Med andre ord, er det godt for klimaet.
Til sammenligning er udslippet for 1 kg plantebaseret kød, et CO2 udslip på + 4 kg, mens udslippet for konventionelt kvægdrift er + 33 kg pr. kilo kød.
Vi har anket overfor programlederen af den store klimadatabase, men har ikke fået feedback. Det virker som om, at den store klimadatabase er politisk bestillingsværk uden skelen til de forskellige produktionsformer. I vores optik, kan det ikke sammenlignes. Det er som at sammenligne pærer med bananer.
Vil du se rapporten? Så klik på linket her:
https://blog.whiteoakpastures.com/hubfs/WOP-LCA-Quantis-2019.pdf
Byggeriet af vores nye lille gårdbutik + slagteri går snart i gang:
Vi har endelig fået vores brandgodkendelse til vores byggeri. Det har taget meget laaaaaaaaaaaaannnnnnnng tid.
Det har kostet os mange penge + masser af tid. Det kan undre en, at det skal være så omstændigt. Mandag d. 29/3 starter vores byggesjak op med at rejse indvendige vægge og sætte vinduer + døre op udvendigt/indvendigt.
Vi har ryddet op på pladsen og fået lagt belægning med håndkraft til parkeringspladserne ude foran. Det tog en weekend for 3 mand og 6 friske drenge. I næste uge graves der også el, vand og fiber ind.
Ny kunde til Guldager Highland Cattle:
Nystartet burgerrestaurant i Varde har valgt Guldager Highland Cattle som leverandør. Restauranten hedder Biizar og ligger på Nordre Boulevard 98 i Varde.
De skriver:
NYHED hos BiizarVi har fået ny leverandør af oksekød til burgerne! Stadig Skotsk Højlandskvæg, stadig fritgående køer, men fra Guldager Highland Cattle, og det smager fantastisk, når det har været en tur i flammegrillen
Hvis man er lækkersulten kunne man jo tage derud og tjekke det ud. Winnie som har Biizar laver næsten alt fra bunden. Husk at sig ved bestilling, at man kun kommer fordi Biizar får kød fra Guldager Highland Cattle (VIGTIGT 🙂).
Guldager Highland Cattle har ansat nye dygtige medarbejdere:
Medarbejder staben udvides med 36 højlændere fra Bredebro, hvor vi har været på indkøb hos den største naturplejer i kongeriget. Hans Christian spiller i toppen "Superligaen" indenfor naturpleje (vi spiller serie 4 sammenlignet med ham), og hans dyr afgræsser arealer så langt væk som nord for Limfjorden og Amager Fælled. Det synes vi er ret vildt, når man bor i Sønderjylland (se billede af Thomas og Hans Christian i dyb dyb intellektuel samtale).
Vi har også købt 24 kalve (selvfølgelig kun højlandskvæg) fra en kollega (Lad os da bare kalde ham Torben, for det hedder han) i Odder (se billede).
Guldager Highland Cattle siger farvel til 14 medarbejdere:
Københavns Kogræsserlaug (https://kkgl.dk/category/nyheder/) har købt dyr ved os i flere år. Søndag d. 11/4 sætter 14 unge kvier kursen mod øst, hvor de skal afgræsse et større areal på Amager Fælled. Vi håber, de falder godt til derovre.
Ny kreaturvogn:
Da vi startede Guldager Highland Cattle i 2005 købte vi en sprit ny kreaturvogn. Det var en kæmpe investering for os. Nu er tiden inde til, at den gamle skal erstattes med en ny en igen. Denne gang bliver den lige en lille tand større, så vi kan have flere dyr med af gangen. Vores gamle kreatur vogn har tjent os godt, og har kørt tusindvis af kilometer. Vi har brugt vognen, når vi skal have flyttet dyrene frem og tilbage mellem vores sommer- og vinterfolde. Alt vores transport er foregået med traktor (det giver aldrig fartbøder). Derfor er vi da glade for, at vi for eksempel ikke afgræsser arealer nord for Limfjorden eller Amager Fælled.
Nyt areal ned til Varde å, skal afgræsses af Guldager Highland Cattle:
Vi har fået et nyt stykke jord, som vi skal afgræsse. Arealet ligger højt og omkranset af træer og skråner smukt ned til Varde å. Arealet har en høj naturværdi, og vi glæder os til at få dyr på arealet. Vi skal nok tage nogle billeder derfra, som i kan se i de kommende nyhedsbreve. Fantastisk areal.....
MÅNEDENS OPSKRIFT:
Månedens opskrift kommer i denne måned fra Rico fra Rico´s Gourmet (find ham på facebook).
Opskrift på bovsteg med sur/sød peberrodssauce
4-6 personer
Bovsteg
Ingredienser:
1 bovsteg på ca. 1,5 kg
1 liter hvidvin
5 laurbærblade
2 store løg
2 store gulerødder
5 fed hvidløg
5 friske kviste timian (1 teske tørret, hvis man ikke har friske)
1 bouillon terning
1) Salt bovstegen godt på begge sider, og brun bovstegen rigtig godt af på panden på begge sider.
2) Put bovsteg i en stegeso eller en gryde. Tilsæt alle øvrige ingredienser (løg og gulerødder hakkes groft, hvidløg halveres og puttes i med skrald). Til sidst spædes op med vand, så det dækker ca. 3 cm over bovstegen.
3) Læg låg på stegeso eller gryde og kom det i ovnen (varmluft) ca. 2,5 time ved ca. 160 grader (hvis kødet ikke er mørt efter 2,5 time får den ekstra tid i ovnen).
4) Tag stegen ud af ovnen og lad det køle ned til ca. 25 grader i væden. Når kødet køler ned, suger det væden til sig, og bliver ikke kun mørt men også juicy/saftig.
5) Efter endt afkøling tages stegen op, og væden koges ind til ca. det halve i en gryde uden låg.
Dagen efter bovstegen er braisseret:
Tag den kolde bovsteg og put den i en stegeso eller gryde. Hæld 2/3 af væden fra dagen før op i stegeso/gryde (husk låg). Kom stegen i ovnen (varmluft) i 45-60 min ved 110 grader.
Mens stegen varmes i ovnen, sættes der kartofler (gerne nye) over, og man kan gå i gang med saucen.
Sur/sød peberrodssauce
Ingredienser:
½ liter fløde (minimum 36 % 🙂)
½ liter sødmælk
60 gram mel/maizena
60 gram smør
Ca. 50 gram reven peberrod (hvis du vil have den rigtig stærk, kan du komme 10 eller 40 gange så meget peberrod i, så skal du se løjer 🙂)
50 gram eddike (gerne æbleeddike)
1/3 af det væde som er tilbage fra stegen
1) Smelt smørret i en gryde (halv varme).
2) Hæld melet ned i gryden, mens der piskes i ca. 2-3 min.
3) Tilsæt fløde lidt af gangen, mens der piskes, så det ikke klumper.
4) Tilsæt 1/3 væde + eddike.
5) Lad det koge i ca. ½ time, mens der røres rundt.
6) Tilsæt peberrod (jo længere det koger herefter, jo mere forsvinder smagen af peberrod).
Så er det hele klar til servering. Det kan serveres med surt (rødbeder, asier, græskar eller syltede agurker).
Hvis du har en opskrift med kød fra Guldager Highland Cattle, og som du synes er helt formidabel, så send den gerne til os. Gerne sammen med et billede af det færdige resultat.
Vi ses derude i naturen
Hilsen
Thomas & Peder