Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

04-08-2021

Guldager Higland Cattle News – August 2021

Så er der igen nyt at berette.

 

Vores lille butik har åbent hver torsdag fra 16.00-18.00. Og nu går der altså ikke længe, inden vi åbner på Tarp Byvej 6F 🙂.

Vores kølebil kører til Århus området fredag d. 13/8. Københavnsområdet får besøg lørdag d. 14/8.

Hvis du skal have fryseren fyldt op, med bæredygtig naturkød, så kan du bestille via hjemmesiden guldagerhighlandcattle.dk

 

Næste generation er stemplet ind:

Årets kalvefødsler er næsten overstået. Der er kun 2-3 køer, som mangler at kælve. Der har kun været en ko med kælvningsproblemer, ellers er det gået som smurt. Skotsk højlandskvæg er også kendt for at være en af de racer med færrest kælvningsproblemer overhovedet. Vi har mistet et par kalve, hvilket selvfølgelig er ærgerligt, men vi synes, det er relativt billigt sluppet ud af 60 flotte kalve, der allerede er kommet. Vi har vedlagt lidt billeder af årets kalve.

 

Næste års generation er i støbeskeen:

Der er 9 måneders leveringstid på kalve, så det er nu vi begynder at lukke vores tyre ud til vores køer/kvier.

I år skal vi bruge 6 avlstyre (1 x Sædding Ådal, 2 x Marbæk, 1 x Nordskrænten, 1 x Nymindegab, 1 x Den hemmelige skov i Kvaglund).

I sidste nyhedsmail lovede jeg kavalkade af vores avlstyre:

 

Regnvald af Guldager

1 år gammel tyr. Han er søn af Monty di Sasso. Han går med 5 kvier ved Nordskrænten. En af vores rookies.

 

 

Licens di Sasso

6 år gammel tyr, som er brugt hos Guldager Highland Cattle i 4 sæsoner. Han går i Marbæk. Vi gætter på, at han vejer omkring 900-950 kg

 

Matador di Sasso

5 år gammel tyr, som er brugt hos Guldager Highland Cattle i 3 sæsoner. Han går i den hemmelige skov i Kvaglund. En rigtig testosteron bombe.

 

Monty di Sasso

5 år gammel tyr, som er brugt hos Guldager Highland Cattle i 3 sæsoner. Han går ved Marbækgaard. Vi gætter på han vejer over 1000 kg. En rigtig godmodig bamse. Sidste år havde vi et lille arrangement, hvor man kunne se Monty blive lukket ud til køerne. Det blev lidt af et antiklimaks, da Monty virkede som om, han hellere ville have et stykke wienerbrød end at sikre næste generation. Men han har altså haft en hitrate på 100 %, dvs. alle køer har fået kalve.

 

 

Klaudius af Guldager

6 år gammel tyr, egen avl. Er vores reserve og egen avl. Han går i Sædding Ådal. En fantastisk smuk tyr synes vi.

 

 

 

Ferdinand

9 år gammel tyr. Han er vores Grand Old man. Går i Sædding Ådal. Vi gætter på han vejer min. 900-950 kg

 

 

Ragnar af Guldager

1 år gammel tyr. Han er søn af Monty di Sasso. Han går ved 10 kvier ved Nymindegab.

 

 

Slagteri

Update:

Gulvet er nu færdigt. Strøm er næsten færdigt. Kølemontør er faktisk færdig.

Vi er begyndt at sætte maskiner og inventar på plads.

PS: Vi har købt en køledisk, som er bredere end døren ind til den kommende gårdbutik. Ups.... Vi er derfor nødt til at pille frontpartiet af, for at få den moslet ind 🙂.


No Fence

Tænk, hvis man kunne slippe for at lave hegn.

Tænk, hvis man kunne slippe for at gå med buskrydder og slå græs under hegnet.

Tænk, hvis køerne aldrig løb ud.

Det lyder jo uvirkeligt, men det er tæt på.

Et norsk firma kaldet Nofence (https://www.nofence.no/en), har udviklet en løsning, hvor kreaturerne kort fortalt har en bånd om halsen, som er drevet af solceller. Via en app på Ipad tegner man marken op, hvorefter køerne slippes løs på marken med det virtuelle hegn. Når køerne nærmer sig hegnet giver halsbåndet lyd, som advarer koen om at grænsen er tæt på. Hvis koen går over grænsen, får den et lille stød.

Vi så det i aktion på Fanø, hvor der er på forsøgsstadiet (det første sted i Danmark). Vi har vedlagt et billede af en af køerne, hvor du kan se halsbåndet. Umiddelbart virker halsbåndet lidt stort til koen, og ser ud til at genere en anelse, men det er kun et spørgsmål om tid, før teknologien er på plads.

Det giver jo fantastiske muligheder for at ændre hegning på et splitsekund, så man kan styre dyrene derhen, hvor man gerne vil have afgræsset.

Det er fagre nye verden.


En lille solstrålehistorie

Mængden af insekter er faldende globalt, hvilket er et kæmpe problem for vores biodiversitet. Men der er enkelte solstrålehistorier stadigvæk. F.eks. har vi lige gået med buskrydder, på et af vores arealer ud til Skjern Å. Vi kan konstatere at mængden af hestebremser og klæg bestemt virker som om de er i kraftig fremgang. Se det er jo dejligt (eller noget).


Vi ses derude i naturen.

 

Mvh

Thomas og Peder

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse