Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

30-08-2022

Guldager Higland Cattle News – August 2022

Der er sket så meget, og der er så meget at berette. 

Vi har stadig kun åben hver torsdag i vores lille butik fra 14.00-18.00, men vi udvider vores åbningstider, så vi har åbent torsdag og fredag i nærmeste fremtid. Hold øje med Facebook for de nye udvidede åbningstider.

 

Lige nu kører vi til Århus/Østjylland hver anden uge, mens Sjælland besøges hver 4. uge. Vi kommer til Østjylland næste gang mandag d. 12/9 og søndag d. 25/9. Sjælland besøges næste gang søndag d. 11/9, og næste gang d. 9/10.

 

Guldager Highland Cattle udvider medarbejderstaben

Vi har haft travlt på slagteriet. Arne har parteret dyr for os selv samt dyr fra andre dyreholdere. Peder har stået i pakkeriet samt hjulpet Thomas i marken. Men nu gik den ikke længere, da vi ikke kan følge med længere. Derfor har vi fået Michael med ombord. Michael starter i slagteriet d. 1/9, hvor han sammen med Arne skal partere, pakke og stå i pølsemageriet. I næste nyhedsmail vil der komme billeder og videoer, hvor man kan se Michael i aktion. Arne, Thomas og Peder glæder sig meget over, at Michael slutter sig til "familien". Med Michaels tilgang, vil man snart kunne se flere varianter og delikatesser i vores lille butik.


Oksekød prisernes himmelflugt

Oksekødspriserne fortsætter med at stige. Så sent som i dag solgte f.eks. Super Brugsen i Nørre Nebel hakket oksekød 8-12 % til 109 kr/kg (skarp pris). Vi har lige hævet prisen på vores hakkede oksekød 8-12 % af græsfodret skotsk højlandskvæg, som har levet frit (nogle endda helt frit 🙂) til 90 kr/kg. Dvs. man sparer næsten 20 %, hvis man køber kød, hvor naturpleje og dyrevelfærd er i højsædet. Vores prisstigning skyldes de stigende el-priser, hvor vi virkelig bliver presset nede på vores lille slagteri. Den månedlige el-regning er faktisk 4 doblet på blot 1 år. For et år siden kostede vores oksekød 80 kr/kg, så vi har hævet prisen med 12,5 %, mens almindeligt oksekød er steget med mere end 40 % på et år. Lad os forhåbentligt snart komme tilbage til normale tilstande. 

 

Tesla minder lidt om Guldager Highland Cattle

Vi bliver tit spurgt om, hvorfor vi (Guldager Highland Cattle) ikke reklamerer i radio, internettet og aviser. Svaret er forholdsvis simpelt. Reklamer gør kun produktet dyrere (hvilket ikke er til gavn for vores kunder), da reklameudgifterne skal dækkes. Vi tror mere på, at vi skal sørge for at holde en høj standard, og så lade jungletrommerne tromme. Dvs. vi tror på mund til mund metoden er klart den bedste. Her kommer du ind i billedet. Hvis du synes, at kødet er bare fantastisk, så fortæl din bedste ven om os. Tesla benytter sig heller ikke af reklame, hvilket fortæller os, at de nok har skelet til Guldager Highland Cattle.


20 kvier ude

Med så mange indhegninger som vi har, hvor vores kære dyr laver naturpleje, kan det ikke altid undgås, at det hænder, at dyr kommer udenfor hegnet. Men for ca. 1½ måned siden skete det største udbrud i Guldager Highland Cattles historie. Vi har levet en ny indhegning ved den gamle vandmølle ved Nørholm gods. En indhegning som grænser ned til Varde å. Vi havde ikke hegnet ned til Varde å, da den normalt er forholdsvis bred og dyb. Men lige netop på dette stykke var der lavet et såkaldt stryg (fandt vi ud af senere), så f.eks. ørreder kan lægge deres æg. Et stryg veksler mellem lave og dybe steder i åen. Og på det laveste sted kunne vores dyr vandre over åen og ud i det fri. I selve indhegningen gik der 1. års 20 kvier, hvilket plejer at være de mest livlige af alle. Dvs. 20 kvier vandrede over åen og spredte sig i 2 flokke, en med 7 stk og en med 13 stk. Kort efter begyndte der at komme diverse meldinger, om hvor folk havde set dem (se f.eks. billede af de 13 kvier). Dette er enhvers dyreholders mareridt, og både Thomas og jeg blev hurtigt endnu ældre at se på efterhånden som dagene og ugerne gik.


Vi havde 3 muligheder: 

1: Vi kunne skyde dem alle, således at vi ikke risikerede at dyrene løb ud på en befærdet vej, eller ud på togbanen. 

2: Vi kunne forsøge at bedøve dyrene med en pil, hvis vi kunne komme tæt på.

3: Vi kunne fange dyrene.

Mulighed 2 var ikke en option, da vi ikke kunne komme tæt nok på.

De 7 dyr kom heldigvis selv hjem, og ud igen, og hjem igen, og ud igen osv., og etableringen af stryget, kom til vores kundskab, hvorefter vi fik hegnet ned til åen. Det satte heldigvis en stopper for deres udflugter. Så langt så godt..... 7 hjemme. Kun 13 ude..... Men de var virkelig udenfor pædagoisk rækkevidde

De 13 slog sig ned i Ellerbæk Plantage lidt syd for Tistrup, hvor der er masser af græs, rislende vandløb og skyggefulde perler. Hver morgen og aften kom de dog rimelig fast ud på en nærliggende lækker kløvermark. Derfor gik vi efter alternativ 3. Vi kom i kontakt med 7 cowboys fra Djursland, som havde specialiseret sig i at fange kvæg på hesteryg. En søndag morgen skulle slaget stå. 7 cowboys blev spredt på strategiske steder udenfor skoven (Ellerbæk plantage), hvorefter 4 drivere blev sendt afsted fra den anden ende af skoven. Planen var så, at de 4 drivere skulle drive de 13 kvier ud af skoven i armene på de 7 cowboys, som så skulle drive kvierne ind i en stor opstillet mobil fangefold. Bagefter skulle de blot drives op i en kreaturvogn og køres væk. En sindsyg god plan synes vi selv, men den gik allerede i vasken ved step 1. De 4 drivere kunne ikke jage dyrene ud af skoven, og 7 cowboys (se billede) måtte uforskyldt tage hjem om eftermiddagen med uforrettet sag. 

Nå men..... Hvad gør man så....

Vi hegnede 1/3 af kløvermarken ind med dobbelt trådet hegn og begyndte at fodre med valset korn igennem en uges tid, og så lagde vi os på lur..... og ventede..... og ventede...... og veeeeeennnnnnnntede zzz zzz, og da det var helt mørkt, var de pludselig inde og vi lukkede alle led, så der var strøm i hele indhegningen. Og nu er de i en indhegning, og nu skal vi blot have dem ind i en fangefold. Men de er altså stadig ret oppe at køre efter 1½ måned i det fri. Men vi skal nok få dem lokket det sidste step. Vi skal blot vente (og vente)...... Det tegner sig ihvertfald til at ende lykkeligt (og de ser godt ud).

Her ser I de 13 dyr på 'slap line'. 

 


Dyrene flyttes

Vi har en del arealer, hvor vi flytter dyrene fra sted til sted, og derved laver en form for rotation i afgræsningen. Har vedlagt en video, hvor man kan se dyrene blive flyttet. Bemærk dyr nummer 6, som kommer over. Det er vores nye foldtyr Noah af Haller avlet af en af legenderne (Holger Kjærgaard) indenfor skotsk højlandsavl.

Se videoen her


Helårs afgræsning uden tilskudsfodring

Vi bliver jævnligt spurgt om, Guldager Highland Cattle vil lave helårsafgræsning af kommunale- eller statslige naturarealer. Med helårsafgræsning menes helårsafgræsning uden tilskudsfodring. Dvs. dyrene skal selv finde føden på de indhegnede arealer, som de går på sommer og vinter. Biologer kalder det med et fint ord rewilding. Med rewilding sætter biologer biodiversitet over dyrevelfærd. Lige nu er der en bølge af store biodiversitets projekter, hvor store græssere som kreaturer og heste må lide og lade livet i biodiversitetens navn. Guldager Highland Cattle kalder det ikke rewilding, men blot dyremishandling. Guldager Highland Cattle kommer aldrig til at deltage i sådan et projekt.  


Vi ses derude i naturen eller i butikken.

 

Hilsen

 

Thomas & Peder, Arne & Michael

Alle nyhedsbreve






































































Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Juni 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse