Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

13-07-2020

Guldager Higland Cattle News – Juli 2020

Så er der igen nyt at berette.


Vi har udlevering af kød fra vores dyr, som har levet det frie live, og mærket sol, vind og regn på deres muler, på følgende datoer:

Torsdag d. 16/7

Torsdag d. 23/7

Torsdag d. 30/6

Der kan bestilles via hjemmesiden: www.guldagerhighlandcattle.dk


Kølebilen har lige været et smut i København. På torsdag d. 16/7 i næste uge køres der mod Østkysten (Kolding, Fredericia og videre mod Århus). Så hvis man skal have noget med – leveret til døren – er det nu du skal bestille.


Grill kasse og nye produkter i shoppen:

Vi har lavet et nyt produkt, som kan vælges i shoppen. Det er en grill kasse med 2,5 kg frankfurter (2 x alm., 1 x chilli, 1 x ramsløg), 5 kg fars + 2,5 kg steaks (f.eks. højrebskoteletter, entrecote, steaks af inderlår, eng. bøffer). 

Derudover kan der nu vælges: kæbekød, hjerte, tunge, oksehaler, nyretapper, oksebryst og culotte. 


Tyrene lukkes ud.

Søndag d. 28/6, lukkede vi tyren Monty ud i Marbæk. Der var rigtig mange fremmødte, og der var lagt i kakkelovnen til et stort show. Vi havde store forventninger til Monty, som efter måneders cølibat skulle lukkes ud til 20 køer. Derfor var det med stor spænding, vi lukkede op for bagklappen på vognen og Monty steg ned. Men det blev lidt en fuser, da det mest virkede som om, Monty hellere ville have en ostemad og et stykke blødt brød. Selvom han virkede lidt gumpetung, har vi stor tiltro til, at der nok skal komme en fantastisk generation fra Monty om 9 måneder.


 

I Sædding Ådal havde vi 3 tyre + 3 stude gående på den anden side af bækken overfor køerne. Det plejer ikke at være et problem, men i år behøves vi ikke, at bruge tid på flytte en tyr ud på arealet til køerne. Præmietyren Gustav kunne simpelthen ikke modstå fristelsen, og svømmede selv over den lille bæk efter at testosteron-niveauet var blevet for højt. Gustav er efterhånden ved at være en ældre herre på 9 år, men er ‘still going strong’. Han blev i sin tid kåret som interbreed vinder (dvs. bedste dyr på tværs af alle racer) på Gl. Estrup dyrskue og fik 24 point, hvilket er det højeste man kan få. Han er købt ved Haller Fold i Østbirk af Holger, som er lidt af en legende indenfor skotske highland cattle avlere. Billederne her, viser Gustav med græs i håret efter, at han gjort sig til for tyrene på den anden side af bækken (De skulle jo nødig finde på, at hoppe samme vej som ham) og Gustav, der krænger overlæben op, efter at have snuset damerne bagi.


Byggeriet af vores lille slagteri skrider fremad:

Der er gravet ud, og støbt sokkel. På mandag begynder vi at trække rør til afløb/vand/gulvvarme, inden gulvene støbes.

Der er afgivet ordrer på vægge, døre, vinduer, og lastbilerne begynder snart at trille ind på byggepladsen med diverse byggematerialer. Derudover er der indkøbt glidestænger til modningsrummet, hvor slagtekroppene skal hænge. 

Lige nu kigger vi på maskineri til selve slagteriet.

Vi laver så meget af det, som vi selv kan, for at holde omkostningerne nede. Dvs. vi har de kloge til at lave det lidt langhårede, og så laver vi selv alt det, som vi selv kan finde ud af.


Nyt eng areal ved Ho Bugt skal afgræsses:

Forsvaret havde udbud på 48 hektar eng ud mod Ho Bugt som skulle afgræsses. Vi bød på arealet og vandt! Det betyder, at vi selvfølgelig skal have flyttet nogle dyr derud. Vi har dyr gående ud for digerne nede ved Ribe. Dem flytter vi snart til Ho, inden efterårsstormene sætter ind, og vi risikerer oversvømmelse af arealerne dernede.   


Undsluppen stud på golfbanen:

Det hænder jo, at der er dyr der løber ud. Det er sådan set det værste, der kan ske. Specielt hvis man ikke kan finde dem igen. Det er virkelig skidt, hvis dyrene løber ud på trafikerede arealer med risiko for sammenstød. Og så er der katastrofen; I denne uge var den gal på golfbanen i Varde. Leddet var taget af, hvilket gjorde, at der ikke var strøm i den nordlige del af arealet. Det havde en stud opdaget, og den var hoppet ind på golfbanen, hvor græsset var lidt grønnere. Hvis den så bare var blevet inde i siden af banen, men den skulle selvfølgelig lige op på greenen og se, hvad det var for noget. En 600 kg´s stud sætter aftryk, og det er ikke så fedt, når man skal putte golfbolde i hul på greenen. Derfor måtte der rettes op på disse aftryk, hvilket gøres bedst med 2 spisegafler, aftryk for aftryk...….

For at undgå, at dyrene hopper ud, prøver vi at komme rundt med buskrydder hele tiden. Men græsset gror stærkt for tiden, og vi føler lidt, at vi er på hælene.    


Hø:

Det danske sommervejr (det kan jo sammenlignes med 3 ugers usikkert skiføre) driller os lidt. Vi har ikke fået bjerget ret meget hø/wrap endnu. Så ligeså snart meteorologerne melder tørt vejr, så kommer vi til at køre i døgndrift. Vi har kun 1 traktor, men låner en hos en nabo. Det drejer sig om ca. 150 hektar, hvor der skal slås hø. Så når solen skinner om lidt, og alle andre sidder ude i haven og griller og drikker kølig asti/hvidvin på terrassen, så sidder vi inde i en traktor uden aircondition, og radioen virker ikke og drikker lunken postevand fra en halvsnavset støvet plastic flaske 🙂.


Vi ses derude i naturen


Mvh


Thomas & Peder

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse