Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

05-06-2019

Guldager Highland Cattle News Juni 2019

Så er der igen nyt at berette fra Guldager Highland Cattle:

I går har jeg fanget en bisværm. Fik en melding om en bisværm, som havde samlet sig en klynge træer hjemme ved mine forældre. Jeg ringede til en erfaren biavler for at få nogle tricks, til hvordan man får sværmen fanget. Her kommer opskriften på succes: Man tager et magasin fyldt med jomfrutavler og stiller på en bund til et bistade. Bagefter ryster man bierne lige så forsigtigt ned i kassen. Foran kassen placerer man et hvidt klæde (for eksempel et viskestykke). Bierne vil herefter søge det hvide klæde og langsomt kravle ind i kassen. På vedhæftede billede, kan man se, at bierne har samlet sig i store klumper/pølser på træet. Jeg klippede forsigtigt grenene af og lagde dem oven på kassen, så bierne kunne kravle ned. Da grenene var ved at være tomme lagde jeg dem foran på det hvide klæde. Bagefter kørte jeg hjem og 2 timer senere var bierne i kassen. Låg blev sat på, indgangshullet lukket, og det fyldte magasin sat ind bag i bilen. Når du så kører, er det vigtigt, at indgangshullet forbliver lukket. Nu er den nye bi familie placeret i en æbleplantage ikke så langt herfra, hvor de vil gøre god gavn mht. bestøvning. Så hvis man ser en bisværm for fremtiden, så kan man bare ringe. Så kan jeg lære jer det.,

Vi deltog i Marbækdagen d. 26/5. Vi havde vores lille flaskekalv Pikkel med i vognen og en masse børn var oppe at klappe den lille kalv. På vedhæftede billede (Fotograf: John Frikke) kan man se mine 2 piger (Olivia og Mathilde) kæle med Pikkel. Pikkel får sutteflaske 2-3 gange i døgnet og tager rigtig godt fra (ca. 3 liter pr. gang). Tror han har mere end fordoblet sin fødselsvægt nu og han nærmer sig de 70 kg. Når jeg er på arbejde, render han frit rundt i haven sammen killingen Simba og vores gamle labrador Sille. På vedhæftede billede kan man se Simba ligge og hvile sig hos Pikkel. Flaskekalve tager tid, men det bånd der knyttes mellem dig og den som lille gælder for resten af livet. På næste billede kan du se en kæmpe stud, hvor der er næsten halvanden meter fra spids til spids på hornene. Det er flaskekalven Jonas, som nu er 4 år gammel, og som går ude ved Varde Golfklub og græsser et areal ned til Varde å, sammen med 18 af hans kammerater. Han elsker at blive kløet på brystet og bag ørerne, og er fuldstændig rolig.

Jeg undrer mig lidt over den klimadebat, der er i forbindelse med valget. For eksempel så får køerne nu skyld for, at der er for meget CO2 i atmosfæren. Desuden skal vi nu til at spise anderledes og mere energivenligt, ellers er der ikke mad nok til os alle indenfor en kort årrække. Desuden oplever vi stigende flygtningestrømme, pga. flugt fra krig, hungersnød, oversvømmelser og fattigdom. Jeg undrer mig over, at ingen politikere tør sige: "Vi er for mange mennesker på jorden, og vi skal have bremset befolkningstilvæksten og efterfølgende reduceret jordens befolkning væsentligt". Det ville i princippet reducere eller løse problemerne mht. klimaforandringerne, flygtningestrømme, oversvømmelser, polerne der smelter, biodiversiteten der går drastisk ned osv. Det kan diskuteres, hvordan vi får reduceret jordens befolkning (et barns politik, tvangssterilisation etc.). Hvis vi ikke gør noget, ender det blot som på Påskeøen (som et glimrende eksempel) for mange år siden, blot i meget større målestok. Jeg forstår ikke, men nu er jeg jo også blot en simpel bondemand, hvorfor man ikke beslutter sig for at gøre noget på globalt plan mht. en øvre grænse for mennesker på denne jord. Den politiker, der tør tage denne udfordring op får min stemme. Det er i hvert fald ikke køernes skyld (specielt ikke vores som er CO2 neutrale).
 
Vi har kødudlevering onsdag d. 12/6, hvor der kan bestilles kasser (10 kg´s og 20 kg´s), fars og frankfurter. Vi har også varmrøget bryst, yderlår og lårtunge på bøgeflis vædet med Jack Daniels denne gang. Bestilling kan ske via hjemmesiden. Først til mølle princippet gælder.
 
Vi ses derude..... i naturen.

Mvh
Peder Bondemand

PS: Husk at sætte kryds det rigtige sted uden at stramme den alt for meget.

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse