Så er der igen nyt at berette fra Guldager Highland Cattle:
De sidste uger har budt på en stor forandring i hele landet. Det har også haft indflydelse hos os. Men på en positiv måde, for vi har ændret fokus! Eller... Er vi kommet tilbage til fokus? For salget til private er eksploderet og vi nyder at møde vores kunder, face to face (på 2 meters afstand).
Nogle af Jer er nok stødt på vores nye reklame på facebook. Det har betydet, at vi nu også møder kunder hver anden uge, på deres hjemmeadresse i Aarhus og København.
Bortset fra at kølebilen er lidt mere på tur, er vores hjemmearbejdsplads ikke ændret meget – det er stadig markerne, naturen og kvæget med de lange horn, der er vores hverdag og DNA.
HVORNÅR ER DER FERSK KØD PÅ LAGER IGEN?
Pga den øgede efterspørgsel, har vores lager været FULDSTÆNDIG tømt. Men vi får fersk kød hjem igen på disse datoer:
Torsdag d. 23/4
Tirsdag d. 28/4
Torsdag d. 7/5
Så hvis man mangler kød fra fritgående, græsfodrede dyr, hvor dyrevelfærd er i højsædet, så kan der bestilles via hjemmesiden: www.guldagerhighlandcattle.dk.
VI HAR MEGA TRAVLT
Lige nu er det en af de travleste tidspunkter på hele året fordi:
Vi fodrer stadigvæk.
Alt hegn gennemgås inden, der lukkes dyr ud.
Dyr flyttes ud på arealer for at lave naturpleje.
Kælvnings sæsonen er startet, hvilket kræver tilsyn flere gange dagligt.
Det er også nu, alle kreaturer skal tilbage på arbejdet, hvorfor vi I går kørte 18 stude med vores grønne traktor til Bjerreskov ved Ribe. Her skal de pleje og passe et smukt naturareal for Naturstyrelsen Vadehavet hele sommeren. Blandt de 18 stude var blandt andet flaskekalven “Jonas af Guldager”, som efterhånden er blevet en ældre herre. Vi kan ikke nænne, at slagte ham, da han er så dejlig. Den tætte kontakt, der opstår mellem os og de kalve der bliver flasket op, glemmer hverken kreatur eller vi. Så man kan godt sige, at Jonas er blevet vores maskot. Bemærk venligst det vældige hornsæt, som nu spænder ca. 150 cm fra spids til spids. Hornene på Højlændere vokser hele livet. Jonas er 6 år, og kan blive op til 15-20 år (køerne kan faktisk blive endnu ældre).
https://drive.google.com/file/d/1QLo7nCs7RMIwcD1Fhxu7TGxrWVyFIf-i/view?usp=sharing
KÆLVNING MED DÅB
Det er sjældent at man oplever kælvninger. Men som I kan se på videoen, var vi heldige i torsdags. I dette tilfælde var det en ung kvie, som skulle føde for første gang. Skotsk højlandskvæg er generelt kendt for deres yderst lette kælvninger, men der kan opstå komplikationer, specielt ved første gangs kælvere. I dette tilfælde gik alt godt, selvom der næsten gik 2 timer fra vandet gik, til kalven kom ud. Som i kan se på videoen, ser man først kvien have tydelige tegn på, at det er lige op over. Efter fødslen slikker koen (som tidligere var en kvie 🙂), fosterhinden væk var kalvens mule, så den selv kan trække vejret. Uheldigvis havde kvien valgt at føde lige i vandkanten til en sø i Marbæk området. Da kalven første gang vaklende forsøger, at rejse sig op, tipper den bagover og forsvinder ned i søen. Vi sprang ud af bilen, hoppede i søen og reddede den lille kalv op af vandet, samtidig med at vi havde fokus på koen. Køerne har et veludviklet beskyttergen, og det kan være med helbredet som indsats, når der skal sættes øremærker i kalvene. Men alt gik godt og moderen og hendes søn har det godt.
https://drive.google.com/file/d/1_Z3BVywa4BUXSayAOzmg9fZqVx4wpxIJ/view?usp=sharing
Det er som sagt, ikke altid at det går perfekt. I nogen tilfælde kan de unge møde, af den ene eller anden grund, ikke finde ud af det eller de mangler mælk. Så må vi igang med sutteflasken, som I også kan se her på billederne.
Vi ses derude..... i naturen. Og pas på hinanden i disse Corona tider.
Mvh.
Peder Bondemand
P.S.
HVAD VAR DET FOR EN FUGL?
I sidste nyhedsbrev, havde vi haft besøg af en rovfugl i vores hønsehus. Der kom mange bud på, hvad det var for en fugl. Der blev skudt på duehøg, musvåge og spurvehøg. Det rigtige svar var en spurvehøg. Vi har trukket lod blandt rigtige indkomne bud og Michael vandt. Du vil blive kontaktet direkte.