Så er der igen nyt at berette.
Vi har udlevering af kød fra dyr, som har levet det frie live, og mærket sol, vind og regn på deres muler, på følgende datoer:
Torsdag d. 20/8
Torsdag d. 27/8
Torsdag d. 4/9
Der kan bestilles via hjemmesiden: www.guldagerhighlandcattle.dk
Kølebilen kører op langs Østkysten af Jylland fredag d. 21/8, samt over Fyn til Sjælland/København søndag d. 24/8. Så hvis man skal have suppleret fryseren op med kød fra fritgående, græsfodrede højlandskvæg fra Guldager, er det jo en glimrende mulighed.
Opførelse af egen gårdbutik/slagteri
Tidsplanen skrider en anelse for os pga. krav fra brandmyndighederne. Lige nu forsøger vi, at få det godkendt, men kravene er skærpet for alt nybyggeri med byggetilladelse efter 1/1-2020. Gulvene er støbt, og væggene ligger klar til opførelse. Nu venter vi bare på afklaring fra den...…. "brandmajor", som jo blot gør sit job.
Danmarks bedste tyr målt på S-indeks
Vores tyr, Monty, er blevet kåret til Danmarks bedste tyr målt på S-indeks http://avtal.dlbrkvaegit.dk/soeg/kodkvagtabel.asp?page=1&%5bSikk(s)%5d=10&Race=54&Kategori=0&indeks1=%5bSIndeks%5d&strSort=desc&ind1=SIndeks&ant=100&linjer=15.
Hvis du ønsker, at læse mere om indeks beregning på skotsk højlandskvæg, så kan du klikke på dette link: https://highland-cattle.dk/Avl/S-indekser.html.
Det er vi da meget stolte af, at have Monty i vores fold. Men vi har jo blot købt ham. Æren bør tilfalde avleren af Monty (Di Sasso), som hedder Mogens Stendal og er fra Bryrup. Vi er meget glade for Monty. Han er så rolig, og vi synes, han har givet os nogle prægtige kalve allerede. Her under ser du et billede af Monty – han har fået et enkelt lille rundstykke (eller to.... eller halvtreds).
Vinterfoder bjerges
Sommeren har været over os, hvilket har givet os en glimrende mulighed for at få bjerget en masse godt hø til vinteren. Hallen er fyldt til bristepunktet + en ordentlig hø stak uden for hallen (se billede).
Vi ønsker, at lave så meget hø som muligt i stedet for wrap (wrap er de runde "madpakker", man kan se på markerne, som er pakket ind i plastic). Det strider imod vores grundholdning, at bruge plastic, derfor ønsker vi primært, at bruge hø. Vi har fået en del ekstra arealer ud mod Ho bugt, hvor der skulle tages slæt. Derudover har vi lavet en aftale med en landmand, som har en del jord ned til Varde å, om at købe alt hans hø fra disse arealer. Vi har derfor vores hø i hus til vintersæsonen.
Herunder kan du se et billede af den yngste høstmedhjælper, nemlig Peders datter Mathilde, som ligger og sover (efter at have malet i malebog under høvognen samt spist hendes madpakke) i bunden af traktoren på en lidt støvet dyne, mens der bjerges hø.
Engbrandbæger
Flere af vores arealer har vi måttet håndrense for planten Engbrandbæger (https://da.wikipedia.org/wiki/Engbrandbæger), som breder sig overalt i den danske natur. Kreaturerne lader engbrandbægeren stå, men hvis den bliver slået til hø eller lavet til ensilage, kan kreaturerne ikke kan undgå, at spise planten, hvilket kan give alvorlige leverskader og i værste fald ende med at dyret dør.
Undslupne dyr
Vi har afgræsset et areal ned til en å. Arealet ligger afsondret, og det er sjældent, der kommer mennesker derned udover os. Vi har haft 5 kvier gående der i 3 år. De havde vokset sig store (og rigtig vilde), og vi besluttede os for, at nu skulle det være (de skulle slagtes med andre ord). Vi vidste, at vi kun fik en chance, og det var alt eller intet. Det blev desværre intet, og de sprang over hegnet og forsvandt. Når sådan noget sker ringer man til Politiet på 114 og meddeler, at man har undslupne dyr. Man opgiver dato, tid, sted, antal dyr, race samt sit CPR-nummer. Efter en lille uges tid fik vi dem lokaliseret. Vi fik os engageret med 2 meget dygtige jægere (Jørgen og Claus), som fik det afsluttet på smukkeste vis som selv ikke Robin Hood kunne have gjort bedre. Vi er dem yderst taknemmelige. Dyrene var udenfor pædagogisk rækkevidde, og det var den eneste løsning. Det værste ville have været, hvis de var løbet ud på en trafikeret vej, og der var sket en ulykke.
Dyrene har det godt
Dyrene har det godt på trods af varmen. Vi tjekker meget op på, om de har vand nok på alle arealer. Dyrene finder læ under træer eller hopper i vandet og laver vandaerobic eller træner synkronsvømning. De minimerer aktivitetsniveauet omkring middagstid, hvor varmen er på sit højeste, og græsser i morgen- og aftenskumringen, når solen ikke er så slem. Herunder ser du nogle af vores stude, som går oppe ved Skjern Ådal. Det er faktisk lidt imponerede. Der går over halvtreds stude, og de er alle næsten håndtamme. Det er sådan dyr skal være... 🙂.
Vi ses derude i naturen
Mvh
Thomas og Peder