Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

15-12-2020

Guldager Higland Cattle News – December 2020

Så er der igen nyt at berette:


Butikken har åben d. 17/12, hvor vi igen får en masse ferske varer hjem fra slagteren. 

Vi holder ekstraordinært åben onsdag d. 23/12 fra kl. 16.00-18.00 for sidste gang i 2021 (som i øvrigt har været forrygende).  


D. 12/12, var den lille kølebil på tur op langs Østkysten (Vejen, Kolding, Fredericia, Århus området og Djursland). 

Vi kører turen igen lørdag d. 16/1.


Tirsdag d. 22/12 kører vi mod Sjælland sidste gang for i år. Søndag d. 17/1 kører vi igen mod Sjælland. 

 

Ulven er her:

Alle dyrene er indfanget undtagen vores stude nede i Kongens Mose ved Løgumkloster. Vi har stillet vores største mobile fangefold derned, og kører nu ca. hver anden dag derned og smider en balle hø ind i håbet om at dyrene kommer løbende. Men det gør de ikke. Men når vi kommer 2 dage efter er alt høet alligevel spist. Vi tænker, at de måske kommer, når vi er kørt (det er selvfølgelig en antagelse uden noget videnskabeligt belæg herfor). Studene var ellers dejlig rolige og tamme, da vi lukkede dem ud i foråret. Men der er sket et eller andet dernede. Siden er det kommet frem, at en ulv er blevet spottet flere gange i Kongens Mose. Vi kan selvfølgelig kun gisne, men vi har da hørt fra andre naturplejere, som har haft samme problemer som os med at fange deres dyr i områder, hvor ulven er set. Har vedlagt et billede af den tomme fangefold, som er fuldstændig tom.....


 

Der er kalve i stalden:

I de fleste kvægbesætninger tages kalven fra dens mor kort efter fødslen. Hos Guldager Highland Cattle går kalvene hos deres mødre indtil de er ca. 8 mdr. gamle. Derefter kommer de hjem i stalden hvor de får prima hø ad libitum i stedet for mælk fra deres mødre. På billedet kan du se Thomas i gang med at fodre nogle af årets kalve. De stimler sammen ved foderhækken og står skulder ved skulder når der fodres. 

Tiden i stalden bruges til at fravænne kalvene og gøre dem håndtamme, inden de lukkes ud i det fri igen.

Stalden har vi selvfølgelig selv bygget af fundablokke, gamle telefonspæle og blikplader for at holde omkostningerne nede. Men det virker.... 🙂. 


 

Nyt jord ved Skjern:

Naturstyrelsen i Vadehavet og Blåvandshuk har haft en masse arealer i udbud, primært ved Henne/Nymindegab samt ved Tarm/Borris/Skjern. Vi bød nærmest på det hele, men måtte erkende at konkurrencen er hård (meget hård). Vi vandt udbuddet på et enkelt smukt natur areal ved Skjern på 69 hektar. Det er vi selvfølgelig uendelig glade for. Desuden ligger det klods op af et andet areal, vi har ved Skjern Enge. Det betyder jo noget, når man skal op og kigge efter dyrene. 


Det ska æ ku betal sej, det ska ku svar sej:

I forbindelse med udbringning af kød var vi for 3 uger siden hos Friland i Rønde. Vi (Min far og jeg) blev taget imod af en ung kvinde (antager hun var først i tyverne), som gav os en lille rundvisning. Konceptet bag Friland er, at det skal være en økolandsby, hvor man forsøger at indrette hverdagen med vægt på bæredygtighed, gældfrihed og selvstændigt erhverv. For mange af os er fanget i livets hamsterhjul, fordi der skal betales termin, afdrag på bil(er) og andre forbrugsgoder. Det tvinger os til at lave det som kan betale sig, og ej det som kan svare sig. Hvis man ikke er bundet op med gæld, er man ikke tvunget til at kun lave det, som kan betale sig. Man har derimod friheden til at vælge det som kan svare sig. Altså det som gør en glad om hjertet. Derfor bygges husene af halm, muslingeskaller, træ og genbrugsmaterialer, hvilket holder anlægsudgifterne nede på et minimum. 

Friland har også et hus kaldet "Bytteuglen", hvor man kan stille sine ting, hvis man ikke længere har brug for det, i håbet om, at der er andre som kan bruge det. Dvs. hvis man mangler tøj, legetøj, møbler osv., så går man da bare i Bytteuglen og ser om der er noget, der kan bruges. Har vedlagt et billede af min far i samtale med Mikka fra Friland. Fedt koncept, som mange af os, kan lære noget af, i vores daglige higen efter sidste nye IPhone, nye Rayban solbriller eller nye fælge til vores bil i garagen eller andre ligegyldige ting.


 

Månedens opskrift:

Fremtidige nyhedsbreve vil blive beriget med månedens opskrift. I denne måned, har vi valgt at bringe en opskrift på shortribs, som tilfældigvis (helt tilfældigt) også kan købes på vores hjemmeside.Shortribs (2 kg):

1) 

Brun shortribs af i ovnen, 20-25 min ved 225 grader 

2) 

Kom de brunede shortribs i en stor gryde, tilsæt en flaske rødvin (du behøves ikke tage en Brunello eller en Amarone).

Tilsæt:

300 gram gulerødder (grove stykker)

2 løg (grovhakket)

1 hvidløg 

1 tsk Sriracha (chili sauce)

2 spsk honning eller sukker

4 laurbærblade

Spidskommen

Salt og peber

Lad det simre i 2-3 timer indtil shortribs (hæld vand i, så de er helt dækket) nærmest falder fra hinanden.

Mens det simrer kan man evt. åbne en anden flaske rødvin og sætte lidt Bossa Nova musik på anlægget, mens man forundres over livets små finurligheder.

3)

Når kødet er mørt skal det stå og køle af i lagen til det når stuetemperatur. Sigt braiser lage fra, og hæld det op i kødet igen så det er dækket. Tilsæt evt. lidt smør mens kødet varmes op i den sigtede lage, som nu reduceres ind til en sauce.

4)

Skræl 200 gram gulerødder og bleg sellerierne på ydersiden. Snit dem herefter i MEGET tynde strimler 1 x 1 mm og 6-7 cm lange.

Skær også peberfrugt (2 stk) i strimler af 5 x 5 mm og 6 - 7 cm lange. De sidste grøntsager tilsættes 2 min før servering. Voilá…. Det er simremad... Det er dejligt.


Vi ses derude... i naturen.


Mvh


Thomas & Peder


PS: God jul til alle 🎅🏽

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse