Nyhedsbreve


Nyhedsbreve

12-04-2022

Guldager Higland Cattle News – April 2022

Der er sket så meget, og der er så meget at berette. 
 
Vi har stadig åben hver torsdag i vores lille butik fra 14.00-18.00. Det er altid torsdag, og det kan man altid regne med. Men nu på torsdag, er det skærtorsdag, så der holder vi altså åbent på onsdag i stedet🙂 (fra 14.00-18.00).
 
Lige nu kører vi til Århus hver anden uge, mens Sjælland besøges hver 4. uge. Vi kommer til Århus næste gang søndag d. 24/4. Sjælland besøges næste gang søndag d. 8/5.
 
Kom så forår.....
Snart titter solen rigtig frem og temperaturen stiger....... og så..... og så kommer græsset. Vi er klar. Dyrene glæder sig til at komme ud på deres sommerfolde langs den jyske vestkyst. Det giver selvfølgelig lidt travlhed på "kontoret". Dyrene skal flyttes og lukkes ud og hegnet skal tjekkes. En lille vigtig huskeregel i den forbindelse: Tjek hegnet først, og derefter luk dyrene ud.... Det gør det hele bare lidt nemmere.
 
Kontrol, kontrol, kontrol og kontrol:
Vi har fået en anonym anmeldelse vedr. mudrede foderpladser, da det regnede allermest. Anmeldelsen var ikke specifik på en bestemt foderplads, men derimod på Kvaglund området. Fødevarestyrelsen reagerede prompte og kom på kontrol med det samme. 4 arealer, hvor vi vinterfodrede blev kontrolleret, men vi blev godkendt af Fødevarestyrelsen uden anmærkninger. Det kan ikke undgåes, at blive mudret omkring foderhækken, når det regner. Vi flytter med jævne mellemrum foderhækkene for at undgå dette, plus lægger halm ud, hvis det bliver for smadret. Vi er altid lydhøre, hvis folk kontakter os, og vi er altså ikke "farlige", så ingen grund til anonyme anmeldelser 
 
Som naturplejer, som vi jo er, søger vi EU-landbrugsstøtte. Vi blev udtaget til kontrol, hvilket sker for ca. 5 % hvert år. Så rent statistisk skulle det ske hvert 20. år for den enkelte landmand. Vi havde sidste fuld areal kontrol i 2011, så vi har været lidt overrepræsenteret i de landmænd, som bliver udtaget. Men i år, er vi også blive udtaget til kontrol af denne 5 %'s stikprøvekontrol. Landbrugsstyrelsen tager ca. 5 % stikprøvekontrol af de 5 %, som er blevet udtaget til kontrol. Dvs. chancen er 1/400. Så nu skulle der gerne gå 400 år, før vi skal igennem det igen. Alt dette kontrol har betydet, at vores landbrugsstøtte ej er blevet udbetalt for 2021 endnu, da vores ansøgning ej er blevet færdigbehandlet. Det belaster vores likviditet voldsomt, da vi samtidig med stadig skal forudbetale jordleje på de arealer, vi har lejet af Naturstyrelsen og diverse kommuner. Pga. denne forsinkelse, har vi måtte optage lån for at kunne betale vores regninger.
 
Vi har også haft økologi kontrol, hvilket er obligatorisk, når man driver jorden økologisk. Men den er vi da gået igennem og fået godkendt.
 
Så har vi også haft kontrol af Fødevarestyrelsen af vores faciliteter og produktion på vores slagteri. Vi havde en elite smiley, og alt gik godt. Rengøring var ok, procedurer var ok, hjemmesiden ok, modningsrum ok, registrering af slagtning af økologiske dyr ok osv. Men vi faldt igennem til allersidst, da vi havde produceret frankfurtere i vores røgeovn, og hvor vi ikke kunne vise dokumentation på at frankfurtere nåede en kernetemperatur på 75 grader, plus afkøling skete tilstrækkelig hurtigt. Vores proces er 100 % ok, men vi kunne blot ikke fremvise en udfyldt skema på første gang, hvor vi producerede frankfurtere i vores røgeovn. Du kan se selve kontrol- rapporten via link på vores hjemmeside. Nu håber vi blot på, at Fødevarestyrelsen snart kommer på besøg igen og kontrollerer os, så vi kan få vores elite smiley igen. 
 
Indhegning af arealer på Nørholm Gods:
Vi har fået tilsagn på støtte til hegning af Nørholm Gods. Vi har fjernet alt gammelt hegnsmateriale, dvs. pigtråd som er rullet sammen og pæle, som er rykket op. Nu er vi snart færdige med at sætte nyt hegn (ca. 9 km), mangler blot lige at skrue 2400 isolatorer med 4800 skruer på 1200 pæle plus det løse. Foråret nærmer sig og snart skal dyrene ud, så vi har travlt. Vi glæder os til at vise jer disse nye områder.
 
Ansættelsessamtaler:
Vi har haft en del ansættelses samtaler af nye medarbejdere, som skal lave naturpleje op langs den jyske vestkyst. Snart ruller bilerne ind med vores nye langhårede medarbejdere (kun skotsk højlandskvæg selvfølgelig). Vi har været på indkøb i nærområdet samt på Djursland og Sydsjælland. Vi kommer til at sætte et dream team.
 
Kælvninger:
Om lidt går det løs. Efter 9 måneders utålmodig venten. Nu kommer kalvene. Man kan snart se de små nye bamser i alle farver (rød, sort, gul, hvid og grå) i Marbækområdet, Sædding Ådal, Varde og den Hemmelige skov. Men pas på, selvom køerne ser fredelige ud, så passer de på deres kalve. Hvis koen markerer, så bak baglæns her mens kalvene er nyfødte. I år skal kalvene hedde noget med "T", som begyndelses bogstav (f.eks. T-bone eller tykkam). Hvis der kommer en prægtig tyrekalv, så kunne man godt forestille sig navnet Thor af Guldager ville blive brugt. Vi er også modtagelige for gode forslag fra dig/jer. Billeder af de nyfødte følger i næste nyhedsbrev.
 
Tillid:
Der kommer mange nye kunder pt., som gerne vil købe det lækre kød fra disse prægtige dyr. Selvfølgelig pga. kvaliteten, men ikke mindst pga. dyrene lever det frie gode liv og fordi vi har en kødproduktion, som har så lille en klimabelastning som muligt. Vi har endnu til gode, at der er kunder, som ej har betalt. Vi har stadig tillid til hinanden, hvilket vel er ret unikt i denne verden. Det gør en stolt af at være dansker. Hvis man viser tillid skuffes man ikke. Så tak for det 🙂
 
Prisstigninger:
Priserne stiger med rekordfart pt. stærkt påvirket af situationen i Ukraine. Det påvirker også os. Vi oplever kraftige stigninger på strøm, brændstof, dyrlæge, slagtning osv. Efter at have holdt priserne konstante i næsten 4 år, er vi nødsaget til at hæve priserne et lille nøk opad. Vi håber på jeres forståelse.
 
Slagteriet:
Vi eksperimenterer med nye ting. Snart kommer der wiener pølser, røget oksebryst, ny variant af spegepølser, nye varianter af frankfurtere osv. Er specielt spændt på vores nye røgede oksebryst, som først ligger og modner i en salt og sukker lager i 3 uger, hvorefter den hænger i vores røgeovn i knap 2 døgn. Glæd jer.... den er exceptionel, og vi uddeler smagsprøver i butikken på torsdag d. 21/4.
 
På billedet kan du se dagens produktion af spegepølser på vej ind i ovnen.
 
Vinsmagning Guldager Forsamlingshus:
Vi havde fået lov til at levere kød til Guldager Forsamlingshus til en vinsmagningsaften d. 8/4. Vi havde leveret 2 slags spegepølser og røget oksebryst til en lille tapas anretning, tartar anretning og oksebryst, som var blevet langtidsstegt. Dette blev upgradet med en sublim fiske ret med torsk + en fantastisk rabarber dessert. Det må jeg sige: Guldager Forsamlingshus kan altså noget med mad (Noma go home). Hvis du ikke har prøvet mad fra Guldager Forsamlingshus, så prøv det. Du bliver ikke skuffet. Har vedlagt lidt billeder. 
 
 
 
 
Vi ses derude i naturen eller i butikken.
 
Hilsen
Arne, Thomas & Peder

Alle nyhedsbreve

Bestilling af kød

Det primære for Guldager Highland Cattle I/S er afgræsning/naturpleje, men det hænder vi slagter, hvilket giver noget 1. klasses kød, Du kan bestille kød her

Nyheder

Udbringning af kød

Vi bringer nu også kød ud i egen kølebil

Nyhedsbreve

Guldager Highland Cattle News - Maj 2024

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

E-mail adresse